Logotips d'organismes oficials

El pregó, el xupinazo i els bous marquen les esperades Festes d’Agost

Durant estos dies d'estiu, Queretes ha impulsat un munt d'activitats culturals i festives a l'aire lliure. Tomás Duda, qui va ser el vicari durant uns anys a l'Algars, emocione els veïns en el seu pregó

La Presentació de les Reines va ser el punt de partida d'unes festes molt participatives a Queretes. Foto: R. Lombarte

A Queretes, entre propostes culturals i activitats festives, el mes d’agost és sinònim de passar moltes hores al carrer. Enguany no ha segut una excepció, i els dies previs al xupinazo ja es respirava un ambient molt especial. Les actuacions nocturnes de la coral i de la banda, la proposta jotera i la Presentació de la Reina, les Dames i els Quintos 2023, així com el Pregó de les Festes, van ser uns bons entrants. De fet, Queretes va viure enguany un pregó molt especial. I és que pel poble va tornar Tomás Duda, un vicari de nacionalitat polonesa que va marcar molt a la comunitat de l’Algars. Duda va tindre unes emotives paraules per a tots els veïns de Queretes, demanant primer de tot «un poquetet de paciència», perquè parlaria «onze minuts i vint segons» en el seu pregó. Va agrair a l’alcalde i a l’ajuntament fer-lo protagonista d’un moment tan simbòlic per a Queretes, motiu que li ha servit per a tornar a «esta terra beneïda del Matarranya que tant de tros continue ocupant en el meu cor». Durant l’acte també va intervindre Fernando Camps, com alcalde del poble, així com Emma Expósito, proclamada Reina de les Festes 2023. Duda va tindre unes emotives paraules per al cardenal Juan José Omella i en el seu pregó també va fer menció a la Guerra d’Ucraïna, molt a prop de sa casa.

A continuació, i com marque el protocol, alcalde, Reina, Dames i Quintos van obrir el primer ball de les festes, el qual va estar amenitzat per Atalaia, una orquestra que sempre que és possible actue a Queretes. Molt de públic en un acte emotiu i amè a parts iguals, i que d’alguna manera obre les Festes d’Agost. Dilluns per la tarde es va viure un dels actes més divertit de les festes. Des de la plaça de l’ajuntament es va disparar el coet, donant inici al xupinazo. Molts jóvens van ballar al ritme de la xaranga Sempre Sone Bé, recorrent els carres del poble i acabant regats de cap a peus. La loquina del xupinazo va derivar en les festes taurines, que tenen molta afició a Queretes, i que van consistir en bou embolat i vaquilles. Tampoc hi van faltar les nits de ball, els actes més devots, així com la música de Xavier Túrnez, la qual va servir per a tancar unes Festes d’Agost que han segut molt participatives. Ara, Queretes es pren un descans. Però serà per poc temps, perquè en arribar octubre i la Festa de la Marededéu del Pilar, Queretes celebrarà la seua setmana gran.

La Fotogaleria de Presentació de la Reina, les Dames i els Quintos 2023

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans