window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El Matarranya s’unix per fer front a la violència masclista

Per commemorar el 25N diferents pobles de la comarca van organitzar concentracions i van llegir manifestos

Fondespatla va acollir l'acte central de les propostes organitzades des de la Comarca del Matarranya. NDM

El 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, és una jornada reivindicativa al Matarranya. Molts pobles se sumen a esta data amb concentracions i llegint manifestos, on es denuncia la situació en què viuen moltes dones, es recorden les que han estat assassinades a causa de la violència masclista i es promouen canvis a la societat perquè esta siga igualitària per a tothom.

També des del Centre de la Dona de la Comarca del Matarranya cada any preparen una iniciativa per a este dia. Esta vegada l’acte central es va dur a terme a Fondespatla. Allí va tindre lloc un bingo musical amb el tema de fons de la reivindicació de la igualtat entre homes i dones. Tal com explica la psicòloga del Centre de la Dona, Diana Albors, va ser “un acte que a través de l’humor i la simpatia va servir per a anar prenent consciència”. “És difícil arribar a la gent, sobretot a la població més gran, precisament unes dones que han estat sotmeses al patriarcat i que, moltes vegades, ni tan sols en són conscients”, va apuntar Albors. Hi ha molta feina per fer i en totes les generacions. La psicòloga subratlla que “entre la joventut hi ha un ressorgiment molt intens d’este tipus de conductes, hi ha molts casos d’adolescents amb relacions basades en la violència“. Precisament, la campanya paral·lela al 25N que ha llançat la Comarca a les xarxes socials incidix en estes situacions i comentaris amb base masclista, que semblaven superades, però que seguixen a l’ordre del dia. “Va adreçada precisament a la joventut, per modificar este estil de relació no-igualitària que no beneficia ningú”, apunta Albors.

Les diferents propostes també van incloure els hòmens, perquè entenen que “els hòmens individualment, tret dels agressors, no són el problema, el problema és la cultura patriarcal“, específica Albors, “per això és importantíssim canviar la cultura, però per això els hòmens han d’entendre que han de perdre privilegis“.

Des del Centre de la Dona treballen mitjançant iniciatives com estes per anar creant consciència i canviar les coses. També és un espai segur, amb recursos i personal, per a dones que es troben en situacions de violència de gènere. Precisament, este any una part dels fons del Pacte d’Estat contra la violència de gènere també es va destinar a la formació professional. Tal com explica Albors “hem fet uns cursos que ens han permès als professionals de la zona mantenir-nos al dia pel que fa a la violència de gènere”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans