window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Arrenca la roda dels Sant Antonis al Matarranya

La Freixneda va encetar la festa ahir a la tarda amb l'encesa d'una de les fogueres més espectaculars de la comarca

Video Thumbnail
Els ‘diables’ de La Freixneda, icona del Sant Antoni més ancestral
El Sant Antoni es fa present al Matarranya. La majoria dels pobles d'esta comarca celebrarà esta festa durant el cap de setmana, però Vall-de-roures, Beseit i La Freixneda ho fan el dia assenyalat al ser festiu local. Ahir a la nit els diablets de la Freixneda ja van eixir i es va encendre la foguer

El Sant Antoni es fa present al Matarranya. La majoria dels pobles d’esta comarca celebrarà esta festa durant el cap de setmana, però Vall-de-roures, Beseit i La Freixneda ho fan el dia assenyalat al ser festiu local. Ahir a la nit els diablets de la Freixneda ja van eixir i es va encendre la foguera. Avui han celebrat els actes litúrgics, amb misses i benedicció dels animals.

La nit del 16 de gener, la plaça major de La Freixneda va celebrar un dels moments més simbòlics de l’any. Sant Antoni és fogueres, la carn a la brasa, la benedicció dels animals i el retorn dels diablets. “És un dia assenyalat a poble i la majoria de gent acudix a la festa. És molt tradicional, quasi sempre es fa el mateix, però a la gent li agrada, funciona i la mantenim“, apunta Sergi Bosch, un dels majorals d’enguany.

A La Freixneda, fidels als seus costums, la foguera s’encén davant de la casa consistorial la vigília de Sant Antoni, i s’aprofita el Pi de Nadal, que presidix una impressionant pira que crema al llarg de tota la nit. Mentre cremava els majorals van rostir la carn i van preparar la berena.

Avui es deixen de banda els rituals més pagans i ancestrals vinculats al foc i es dona pas als actes litúrgics i religiosos. Tal com explica el majoral el 17 es puja el Sant a la plaça, es beneïxen els animals, es fa la missa i després es venen els braços de gitano, que també és molt tradicional aquí.

 

MARTA JIMÉNEZ/RUBÉN LOMBARTE
Mitjans