window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La festa més ancestral de l’hivern arriba a Queretes carregada de tradició, alegria i música

En esta edició la celebració arrencarà amb l'espectacle de la batukada 'Soroll i prou'

Este any, Cretes celebrarà el Sant Antoni el cap de setmana del 20 i 21 de gener. Foto: NDM

El 20 i el 21 de gener, Queretes celebrarà les festes en honor al patró dels animals, Sant Antoni. Aprofiten el cap de setmana perquè hi puga assistir el màxim de gent possible. Per a estes dos jornades, ajuntament i la comissió de festes han conjugat tradició i festa. El cap de setmana començarà molt potent, a les 19h. la batukada ‘Soroll i prou’ farà una cercavila, que arrencarà des de la plaça de l’església. L’alcalde de Queretes, Fernando Camps, explicava així esta novetat, “sempre actuava la xaranga del poble, però per canviar una mica hem contractat esta agrupació, on toquen diversos components d’aquí, del nostre poble”. Seguidament, tindrà lloc l’encesa de la foguera, on després es rostirà la llonganissa i el xoriço per al sopar d’entrepans”. Per un tiquet de dos euros es podrà aconseguir l’entrepà, amb vi i olives. I passar així la nit al costat de la foguera.

Diumenge tindran lloc els actes més solemnes, amb la missa en honor al Sant a les 11.30 h. A la sortida de l’església es faran les llobes a Sant Antoni. “Des de ja fa uns anys tenim la tradició de recitar les llobes al Sant. Abans ja es feia i ara ho hem recuperat”, apunta l’alcalde. Diversos veïns s’encarreguen d’escriure els versos que després es repartixen entre tota la gent en sortir de la missa i cadascú en llegix una. Allà mateix també tindrà lloc la benedicció dels animals, aquí és tradicional que els veïns porten els seus animals domèstics, però també porten rucs i cavalls.

Per tancar el cap de setmana, el diumenge a la tarda es farà l’oferta. A Queretes, cada veí que vol col·laborar porta les postres o el plat cuinat a casa. I un cop allà, es realitza la subhasta amb totes les elaboracions recollides.

Un programa carregat d’activitats, que la gent del poble ja espera amb ànsies. Segons Camps, “la festa de Sant Antoni és molt viva a tots els pobles del Matarranya, i veig que cada any esta tradició va a més.”

PROGRAMA:
DISSABTE, 20/01/2024
19.00 h. Cercavila amb la batukada ‘Sorroll i prou’. Inici de la cercavila a la Plaça de l´Església.
20.00 h. Encesa de la foguera. A la Plaça.
21.00 h. Sopar popular (2€)
DIUMENGE, 21/01/2024
11.30 h Missa en honor a Sant Antoni. A la sortida de l’església es faran les “Lobes a Sant Antoni”.
18.00 h. Oferta de Sant Antoni. Al recinte firal.
Organitza: Ajuntament de Queretes

 

Mitjans