Logotips d'organismes oficials

L’agricultor Víctor Vidal és el nou president de l’associació d’Empresaris del Matarranya

Ha assumit el càrrec per al que quede de mandat després de la renúncia de Marta Ferrás. L'any 2025 se celebraran noves eleccions

Fotografia de Víctor Vidal en una xerrada de conscienciació sobre el reciclatge. Foto: NDM

L’ambientòleg de la Portellada, Víctor Vidal, és el nou president de l’associació dels Empresaris del Matarranya. Vidal assumeix el càrrec després que la vigent presidenta, Marta Ferrás, decidís, per qüestions personals, tancar la seua etapa abans d’acabar el mandat, que finalitzaria d’aquí un any i escaig. Víctor Vidal serà el primer agent del sector primari en presidir esta entitat, i en la seua primera intervenció com a president dels empresaris, l’agricultor va avançar a matarranya.media que serà “una etapa continuista”, seguint la llavor que es va sembrar fa molts anys, i quan toque es convocaran los corresponents eleccions. Vidal va tindre també unes paraules d’agraïment per a la Marta Ferrás, per tota la faena feta i totes les hores dedicades al teixit empresarial del Matarranya. Una etapa gens senzilla, amb una pandèmia pel mig que ens ha tocat a tots i una batalla eòlica vinguda des de fora a la que l’associació dels Empresaris li va fer front des del primer moment.

“Com venim d’uns pressupostos aprovats i d’unes línies estratègiques molt marcades, serà una etapa continuista”, va manifestar Víctor Vidal. El nou president va recordar que “en estos moments som 193 associats. Això vol dir que tenim gent de tots els colors, de tots els oficis, als quals ens afecten moltes coses, i d’algunes d’elles jo no en tinc ni idea. Vinc del món agrari i de la formació, i el primer dia ja vaig dir que se m’hauran de perdonar algunes coses”. Des de l’associació seguiran en la línia d’estos últims anys, encara que els hi agradaria impulsar “alguna iniciativa més que està bastant encarada”. El nou president de l’associació va entendre que tindre 193 associats en un territori de poc més de 8.000 habitants “ens diu que tenim un teixit empresarial molt potent i som una comarca amb una capacitat important per a generar oportunitats de negoci”. Una massa destacada d’emprenedors que, al seu entendre, s’explique perquè “som una terra de frontera, una terra de pas“.

L’agricultor de la Portellada explique que “les terres de frontera i de pas són territori d’oportunisme i d’estar despert. Estic convençut que aquí, l’any 1492, quan van expulsar els jueus de Saragossa, que segurament van passar pel Matarranya i farien nit a la Freixneda, a Pena-roja, a Morella… fins arribar a València, algú va fer negoci. Som una comarca amb pitera que sempre ha estat fent coses. Mai s’havien fet Corts d’Aragó, i Vall-de-roures, que era vila menuda, l’any 1429 va fer Corts d’Aragó”, va recordar el nou president dels Empresaris. Víctor Vidal va considerar que “el Matarranya hem demostrat des de fa segles que no ens fa por res. Efectivament, ara tenim un problema, que són les normatives, com per exemple la PAC, que ens ha ensopit. I això no és bo. Com a agricultor que sóc”, va entendre, “preferisc que em paguen els fesols al preu que valen que no que em donen 200 euros per hectàrea per a conservar els pagos de la PAC”.

El paisatge, com a motor
Vidal va subratllar la importància que en l’associació estiguen representats molts perfils professionals. I entre ells, no hi pot faltar el sector primari. “A la comarca se’ns valore principalment pel paisatge. Després, els visitants descobreixen que, efectivament, tenim unes instal·lacions hoteleres i de restauració espectaculars que a poques comarques trobaran”. Però la carta de presentació és el paisatge. “I el paisatge el fa el sector primari”, encara que ara “han aparegut unes energètiques i uns fondos d’inversió que volen manejar el nostre paisatge“. L’agricultor va valorar la importància d’un sector sovint vilipendiat. “Ara s’ha visibilitzat molt el nostre món rural amb les tractorades. Però de productors en quedem ben pocs. Quan es plantege subministrar els restaurants de producte de la terra, en quedem tres”. Una situació que caldria revertir. “Resulte que tenim un teixit turístic molt potent que demane producte, i no tenim productors”. Una pena.

Durant esta entrevista, Víctor Vidal va parlar d’oportunitats, de turisme sostenible, de consum de proximitat i inclús de sobirania alimentària. “La nostra comarca no es pot permetre el luxe de tancar una carnisseria, un forn de pa o una tenda i que ens acabo entrant producte congelat d’on sigue”, va manifestar Vidal, perquè tancar les persianes d’un negoci és “perdre llocs de treball, perdre famílies, perdre producte de proximitat i perdre sobirania”. El nou president dels Empresaris va recordar que “sabem que es venen 40.000 entrades al castell a l’any, que entren 80.000 persones al Parrissal. Si sabem que tenim este volum de gent al territori, hem de fer tot el possible per alimentar-los amb els nostres productes”. Finalment, Víctor Vidal va entendre que “que el Matarranya sigue un destí turístic és una cosa de tots” on el visitant “ha de vindre a xalar, a participar i a compartir”, de manera que cal treballar per l’equilibri i el respecte entre els que vivim tot l’any i els que ens volen conèixer.

Pots escoltar l’entrevista completa aquí:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans