Logotips d'organismes oficials

L’estand solidari de la Fira de les Antiguitats de la Freixneda estarà dedicat a l’autisme

La jove associació de 'Autismo del Bajo Aragón y Matarraña' donarà una segona vida a llibres en bon estat. Tots els diners es destinaran al treball de l'entitat

Si l'any passat l'estand solidari va versar sobre epilèpsia, enguany es vendran llibres de segona mà per l'autisme. Foto: M. Jiménez

Seguint l’estela de les edicions passades, la Fira de les Antiguitats de la Freixneda continuarà enguany amb el seu treball solidari. I en esta ocasió es col·laborarà amb la Asociación de Autismo del Bajo Aragón y Matarraña, una entitat de recent creació que està formada per cinc famílies del territori amb xiquets i xiquetes de l’espectre autista. Durant els dies de la fira, l’entitat obrirà un punt de venda de llibres, tant infantils com per a adults, i els diners recaptats serviran per al treball de l’associació. Des de fa uns quants dies, l’entitat ha habilitat diferents punts de recollida de llibres en bon estat que qualsevol veí o veïna del Matarranya podrà donar per esta causa. Els punts habilitats seran la casa consistorial de Fontdespatla, la casa consistorial de la Freixneda, la tenda ‘Íntim Outlet’ de Vall-de-roures, així com el bar de la Portellada. Els llibres donats es vendran durant la fira de la Freixneda que es viurà durant la Setmana Santa, i tots els diners recaptats es destinaran a l’associació.

Diana Romeo forme part de l’associació i té una xiqueta amb autisme. Ens explique que “en posar-nos en contacte diferents famílies amb fills i filles dins de l’espectre autista, vam valorar la necessitat de crear una associació per a visibilitzar el col·lectiu i per a defensar els seus drets, tant a nivell sanitari com d’educació”. Si bé “el més important era crear unitat de famílies i ajuda emocional”, ja que “quan reps este diagnòstic, el que més necessites en aquell moment és conèixer pares i mares que estan igual que tu”. Buscar eixa empatia que a la vegada resulte sanadora. Diana Romeo reconeix que “els professionals, els pediatres, t’ajuden molt i et donen molta informació. Però és inevitable fer-se preguntes, buscar el perquè, i amb el temps t’adones que” l’autisme “és una manera diferent de percebre el món i tu has d’entrar en eixe món per acompanyar” els teus fills. Un trastorn, l’autisme, que no entén de graus, ja que cada cas és diferent.

En estos moments, l’associació està integrada per cinc famílies, tres del Matarranya, concretament de la Portellada, Fontdespatla i la Vall del Tormo, així com una de Calanda i una quinta d’Alcanyís. Pel que fa a l’objectiu i el motiu de crear esta associació, Diana Romeo va explicar que “la primera cosa que volíem era donar veu, perquè alguns d’estos xiquets no parlen. Volíem visibilitzar l’autisme, generar comprensió i empatia, perquè si alguna cosa no s’entén i no empatitzes, difícilment hi podràs conviure”. En definitiva, crear una plataforma de lluita per a defensar els drets dels xiquets. Un procés que va nàixer a inicis del curs escolar, després que molts dels xiquets i xiquetes de l’espectre autista no van tindre assignat un auxiliar d’educació especial que els acompanyés a l’aula. Diana Romeo reconeix que “va ser la metxa que ens va espentar”, i afegeix que “va ser esgotador començar el curs i veure com s’estaven vulnerant els drets a tindre un auxiliar”.

Des de l’associació, Romeo concrete que “a l’escola tenim un especialista AL (Audició i Llenguatge), un PT (Pedagogia Terapèutica) i a més la funció de l’auxiliar d’Educació Especial, que està a tota hora” amb la seua xiqueta. Un professional fonamental per als alumnes de l’espectre autista, “però també per als altres alumnes”, perquè “si alguna activitat de les que fan no li interessa i no vol participar”, sense la presència de l’auxiliar “el professor es veuria obligat a parar. I això no és just per als seus companys de classe”. Per al dia a dia, “la figura de l’auxiliar és imprescindible”. Des de l’associació ‘Autismo Bajo Aragón y Matarraña’ van voler agrair al poble de la Freixneda l’oportunitat de facilitar-los un espai a la fira, que els servirà tant per a recaptar fons com per donar a conèixer l’entitat i crear empatia al voltant del trastorn de l’espectre autista. Als Estats Units i a la Unió Europea, aproximadament 1 de cada 36 xiquets són diagnosticats dins de l’espectre autista.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Diana Romeo:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans