Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe proteste per la desaparició de 151 parades d’autobús amb el nou pla estatal

La proposta del govern central conserve únicament parada a les capitals provincials i a 16 poblacions més. Vall-de-roures, Calaceit i la Vall, entre els municipis del Matarranya afectats

Tomás Guitarte, diputat de Teruel Existe, en relació a les protestes sobre el mapa concessional de transport. Foto: Teruel Existe

Nou estiró d’orelles al govern central presidit per Pedro Sánchez. En esta ocasió, a causa del nou pla de transport estatal, que deixarà moltes poblacions aragoneses sense parada d’autobús. Fa unes setmanes, en sessió plenària, Comarca del Matarranya va aprovar una moció que va defensar Teruel Existe sobre esta matèria. Unes reivindicacions que han tornat a sortir a la palestra per a constatar el desacord manifest sobre el pla concessional. De fet, el diputat i portaveu de Teruel Existe a les Corts, Tomás Guitarte, va concretar que el nou transport estatal per carretera «suprimeix 151 parades d’autobús de 151 poblacions aragoneses», de les quals apareixen sis capçaleres comarcals, entre elles Vall-de-roures al Matarranya. Sobre esta matèria, Guitarte va denunciar que la nostra província «és la més afectada» perquè perjudique 54 municipis, pràcticament una vintena d’ells al Baix Aragó. Com a exemple més flagrant, el portaveu de l’agrupació va parlar de la línia entre Terol i Alcorisa, una ruta de 112 quilòmetres que no fa cap parada entre mig, quan l’autobús discorre per dins d’un munt de poblacions.

Al mateix temps, Tomás Guitarte va remarcar que «l’autobús és l’únic mitjà de transport que permet parar per tots els pobles», i va recordar una proposició que ja van defensar a les Corts, la qual passe per crear parades «sota demanda», aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies. El líder de Teruel Existe va criticar el govern central per este nou pla concessional, denunciant que «no va en la línia de l’equilibri i la cohesió territorial que diuen perseguir», demanant-li per tant un compromís «amb la província» i un compromís «amb l’Aragó despoblat». Entre les poblacions que perdrien la parada d’autobús apareix també Calaceit, que ha estat tradicionalment punt de pujada i de baixada de molts veïns del Matarranya que van cap a Catalunya en direcció Reus, afectant especialment els universitaris. El dia que la Vall i Calaceit es queden sense parada dins de la línia que connecte Alcanyís i Barcelona, aquells viatgers que vulguen anar a Catalunya hauran de desplaçar-se a Alcanyís o Gandesa per agarrar l’autobús, o bé recórrer al ferrocarril, sent les estacions de Tortosa, Casp i Ascó les més pròximes al Matarranya.

L’estiu de l’any 2022, el Ministeri de Transports va presentar un primer mapa concessional per a la mobilitat que suposava passar de 1.912 a 495 les poblacions de la geografia nacional amb parada d’autobús. Una proposta que ha reaparegut recentment i que en el cas de l’Aragó només prestaria servei a les capitals provincials i a 16 municipis més. Una decisió que, segons el govern d’Espanya, no pretén suprimir parades, sinó que siguen els governs autonòmics els encarregats de gestionar estos trajectes. Precisament, la passada legislatura, i a través del departament de Vertebració del Territori, es va dissenyar un mapa concessional de transport autonòmic que per primera vegada assegurava parada de bus a totes les poblacions del Matarranya. Tot i que la intenció era posar-lo en marxa al setembre de l’any passat, els terminis s’han demorat. En una presentació celebrada al maig, el director general de Transports, Miguel Ángel Anía, va detallar el nou pla concessional, afegint que tots els municipis que tinguen més de 10 habitants tindran parada de bus. Este mapa, però, no resol l’eliminació de les parades de bus de les línies de comunicació estatals.

Aquí pots escoltar l’entrevista que hem mantingut amb Tomás Guitarte, diputat Aragón-Teruel Existe a les Corts:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans