Logotips d'organismes oficials

El Desfile de Carrosses, el ponxe i els bous de foc marquen unes festes de Calaceit molt animades

Enguany, per primera vegada, Calaceit ha tingut Reines i també un Rei Infantil de les Festes 2024

La carrossa de la Penya Motivats amb 'Alicia en el Pueblo de las Maravillas' va ser la guanyadora del concurs. Foto: R. Lombarte

Calaceit és un d’aquells pobles que multiplique població durant la celebració de les seues Festes Patronals. I un agost més, la setmana gran ha estat carregada d’animació, d’entreteniment i d’un ambient immillorable. Oficialment, les festes començaven el dia 14, la vespra, amb el xupinazo i el ponxe a la plaça. Però la setmana d’abans, amb la celebració de la seua Setmana Cultural i la Proclamació de les Reines 2024 i les Reines i Rei Infantils, el poble ja estava molt animat. Una presentació que enguany ha tornat a la plaça major. El diumenge es va fer un sopar popular al voltant de la truita, dilluns la ronda infantil, dimarts vermut electrònic i el dimecres començaven oficialment les Festes. David Insa és el regidor de Festes, i va detallar que «tot i que hem tingut un xupinazo passat per aigua, en tots els sentits, ha anat molt bé». Per a l’ocasió, la Comissió de Festes va preparar uns 800 litros de ponxe. Tots els veïns van tindre l’oportunitat de tastar la beguda de festes, per a continuació tirar el coet anunciador i donar per estrenades estes Festes Majors 2024.

Per la tarde va arribar un dels moments més esperats de les Festes de Calaceit. Parlem del Desfile de Carrosses, que enguany va reunir un total de 10 participants. La comparsa va estar encapçalada pels Gegants de Calaceit i la xaranga, i va prosseguir amb la Carrossa de les Reines de Festes, les Reines i el Rei Infantil. A partir d’allí, disfrassos molt originals. «A quina millor», va considerar Insa. El jurat popular es va decantar per la proposta de la Penya Motivats, que presentaven ‘Alicia en el Pueblo de las Maravillas‘, fent menció al clàssic literari de Lewis Carroll i que fa uns anys Tim Burton va dur a la gran pantalla. La segona millor carrossa va ser la de la Penya la Charlotada, que van presentar la col·lecció d’estiu de la sempre colorida Ágata Ruiz de la Prada. I el tercer premi va ser per a la Penya el Peñón, que van tirar de nostàlgia amb el clàssic Pacman de les recreatives. Al desfile també hi van aparèixer els Cazafantasmas, un Cuento de Hadas, el Cuba Libre, el forn dels Flipats Massa Gorda, una carrossa dels Ibers, els San Fermins i l’Eurocopa.

Però això sol va ser la vespra. Per davant, Calaceit encara va tindre quatre dies més de Festes Patronals. I per a festes, a Calaceit no hi poden faltar les tardes de bous com tampoc els bous de foc i el tradicional partit de futbol de festes. Enguany també s’ha apostat per una carrera d’autos locos, la presència de Chaparro i la seua proposta folklòrica, així com el castell de focs artificials i la traca final de festes, que va servir per a tancar uns dies molt intensos a Calaceit. D’aquí uns dies se celebrarà el primer Festival de Jazz, que servirà per a arrodonir un estiu carregat de propostes a la capital cultural del Matarranya.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans