Logotips d'organismes oficials

Lledó disfruta de sis intensos dies de Festes Majors

Els veïns van tindre un programa amb vaques, orquestes o jotes, entre d'altres

Els vermuts, dinars i sopars populars no van faltar a les festes de Lledó. Foto: I. Aparicio

El passat 4 de setembre es va commemorar la festivitat en honor a Santa Rosa de Viterbo, patrona de Lledó. Per este motiu, i des del passat 30 d’agost, la localitat del Matarranya ha viscut sis intensos dies de Festes Majors. Vaquetes, cercaviles, orquestres, jotes… Gairebé una setmana plena de propostes en què han participat més de 250 persones. L’alcaldessa de Lledó, Teresa Crivillé, va reconèixer que “han estat unes festes molt actives”, i va agrair a la Comissió de Festes que “com sempre, ha estat excepcional i ha treballat molt”. És una cosa que a lloar i a tindre molt en compte”.

Com ja és tradició, les festes van començar amb el muntatge de la plaça de bous i el posterior esmorzar. Aquella mateixa tarda de divendres va tindre lloc el volteig de campanes i el xupinazo. “Se’m posa la pell de gallina quan escolte este volteig de campanes”, confessa Crivillé. Durant el dissabte, i per part de l’ajuntament, hi va haver unes paraules per als veïns de Lledó durant el vi espanyol. Un acte al qual van assistir diferents autoritats, entre elles José Ramón Arrufat, alcalde de Ràfels, Juan Carlos Abella, regidor de Vall-de-roures, Carmen Agud, regidora de Fondespatla i Marta Sancho, alcaldessa d’Alloza i diputada delegada de l’àrea de Turisme a la DPT, qui també va fer un parlament.

Durant estos sis dies, entre balls, orquestres i bous, el menjar no podia faltar. Es va viure la ‘festa de les paelles’ i la tradicional ‘sopar de la vaca’. “Per rematar, el 4 de setembre vam tindre un sopar una mica improvisat”, va comentar l’alcaldessa. El darrer dia de les festes, els veïns es van animar a fer una cena popular amb la col·laboració d’algun establiment i el que va sobrar d’altres dies. “Hi ha una dita que diu: de les sobres en fem la festa. Això és el que vam fer, i va sortir rodó”, apuntava l’alcaldessa.

Les Festes Patronals han posat el punt final a un intens estiu a la localitat. Ara torna la rutina, i algunes cases es buiden. Amb la seguretat, això sí, que “a cada festa, a cada celebració, torna tot aquell que guarda afecte i estima a Lledó”, va sentenciar Crivillé.

ISABEL APARICIO
Mitjans