Logotips d'organismes oficials

Patricia Buckley reflexiona sobre la vida del seu avi, el gran reporter de guerra Henry Buckley

La biblioteca de Pena-roja va recuperar a la figura d'este corresponsal anglès que va documentar la Guerra Civil Espanyola

Video Thumbnail
Patricia Buckley reflexiona sobre la vida de son iaio, el gran reporter de guerra Henry Buckley
El municipi de Pena-roja de Tastavins va acollir el passat dissabte 25 de gener una interessant xerrada sobre la vida del prestigiós reporter de guerra Henry Buckley a través de la seua neta Patricia Buckley. D'origen anglosaxó, el corresponsal va passar 10 anys de la seua vida a Espanya, concretame

El municipi de Pena-roja de Tastavins va acollir el passat dissabte 25 de gener una interessant xerrada sobre la vida del prestigiós reporter de guerra Henry Buckley a través de la seua neta Patricia Buckley. D’origen anglosaxó, el corresponsal va passar 10 anys de la seua vida a Espanya, concretament des del 1929 fins al 1939, quan es va exiliar a Anglaterra i va escriure el llibre ‘Vida i mort de la República espanyola’, considerat un dels testimonis més importants de l’època. Henry Buckley, qui va mantenir un contacte proper amb altres figures emblemàtiques de la Guerra Civil, com el fotògraf Robert Capa i l’escriptor Ernest Hemingway, és conegut per la seua objectivitat en la redacció de les seues notícies. “Pensava que la seua tasca com a reporter havia de ser tan objectiva com fora possible. Fins i tot li deia al meu pare que havia de contrastar cada notícia amb tres fonts diferents”, explica la seua neta. Tot i esta objectivitat en la seua professió, els clars-obscurs van marcar una de les èpoques més dures del reporter de guerra. “Sent catòlic, s’identificava amb la causa republicana”. De fet, “tenia una personalitat amb una forta consciència social i una profunda fe catòlica, i això li va provocar una gran crisi de fe”. I és que el corresponsal va viure enormes contradiccions. “Encara que treballava per a un diari conservador, estava alineat amb el bàndol republicà”.

L’emoció també es va fer present en parlar de les cartes que Henry Buckley enviava a la dona. Cartes plenes de sentiments i reflexions personals. “En elles, es deixava emportar per les seues emocions. Parlava de com estava d’indignat pel que vivia, i com n’era d’important per a ell aclarir la veritat”, comenta Patricia, que considera que estes cartes mostren la seua faceta més autèntica i humana.

Patricia també va aprofitar l’oportunitat per a fer una reflexió sobre la indiferència social davant de les guerres. “Quan va arribar a França i va veure que la gent seguia la seua vida, sense preocupar-se de la guerra, va ser molt dur per a ell”. Ara passa el mateix amb altres guerres, com la d’Ucraïna. Ens insensibilitzem per poder seguir endavant”, comenta.

La xerrada, que també s’ha portat a diversos instituts, està dissenyada per provocar una reflexió entre els jóvens. Tot i que molts estudiants no coneixen figures com les de Hemingway o Capa, s’interessen per la història personal del seu avi. “Els nois se senten identificats perquè també tenen avis”, i “parlar de la història oral, del que van viure els nostres avis, és fonamental per entendre l’impacte que els esdeveniments històrics van tindre a la vida de les persones”. L’acte va estar coordinat per Vicent Pallarès i el regidor municipal José Vives.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Patricia Buckley, neta del periodista i corresponsal de guerra Henry Buckley:

Imatges del Fons Henry Buckley de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès:

ISABEL APARICIO
Mitjans