Logotips d'organismes oficials

La Freixneda queda fora dels Pobles Més Bonics d’Espanya

De moment, la localitat no formarà part d’aquesta associació que reconeix a alguns municipis del panorama nacional

El casc antic de La Freixneda és un dels més visitats / Foto: P. Viver

Mesos d’espera han estat necessaris per al municipi de la Freixneda després de la seva sol·licitud de formar part de l’associació dels Pobles Més Bonics d’Espanya. Amb el seu patrimoni certificat com a Patrimoni Històric-Artístic La Freixneda, un dels municipis més visitats del Matarranya va optar a ser reconegut per l’associació com a membre tal com es reconeix als veïns de Calaceit i Vall-de-roures.

Els tràmits els van iniciar fa diversos mesos amb la sol·licitud mitjançant un acord del ple municipal i complint amb els requisits de tenir menys de 15.000 habitants i contenir un patrimoni arquitectònic o natural certificat. Però els criteris per a l’admissió dels nous municipis requereixen d’una gran cura del patrimoni i de la gent de cada localitat. Aspectes tan variats com la neteja o el tractament de les insígnies publicitàries decanten el veredicte de les auditories a què són sotmeses els participants. I és que durant 2019 la Freixneda va rebre la visita de l’associació que va tenir en compte la conservació de les façanes, la circulació de vehicles i el seu estacionament i la cura de les zones verdes, entre d’altres, i finalment va establir un veredicte negatiu.

Només un 20% dels pobles que sol·liciten la seva adhesió a Els Pobles Més Bonics d’Espanya aconsegueixen superar l’auditoria per obtenir el segell i el cartell emblemàtic. Una marca de qualitat que engloba la promoció turística i l’organització d’activitats formatives i culturals que serveixen com a canal de comunicació per tal de millorar i conservar tant la tradició com el patrimoni dels pobles. “La Freixneda és una localitat a l’altura de ser un d’ells no només per la seva arquitectura, sinó pel seu conjunt històric”, va assegurar l’alcalde, Frederic Fontanet, que al mateix temps ha reconegut que “era una de les opcions possibles i treballarem incansablement per seguir intentant-ho“. En aquest sentit, el seu equip de govern ha pres ja les primeres mesures de millora de la seva proposta turística augmentant l’horari d’atenció al públic. Un més que es dedicaran a obertures de jornada completa dedicades a un dels sectors econòmics que més repercuteixen en el Matarranya.

PAULA VIVER
Mitjans