window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

L’Associació d’Empresaris del Matarranya planteja solucions per a poder recuperar-se de la situació actual

De les mesures destaquen una campanya de promoció del territori i una carta als ajuntaments

L'última reunió de l'Associació d'Empresaris es va fer de manera telemàtica. / Foto: NDM

La limitació en la circulació d’usuaris a conseqüència de l’estat d’emergència sanitària ha repercutit de manera negativa al sector empresarial del Matarraña. El sector turisme és el que més s’ha vist afectat per la prohibició de viatjar. Per al moment, la major part de les empreses ja donen per perdut els seus ingressos de març i abril. Tal com explicava la presidenta de l’Associació d’Empresaris del Matarranya, Marta Ferrás: “La limitació de la mobilitat afecta a totes les empreses i autònoms del territori. Si hi ha menys gent que es desplaça afecta també a altres serveis com a comerç, productors o fins i tot construcció”.

Fins ara l’Associació d’Empresaris s’ha pogut reunir virtualment a través de videoconferències per a poder establir solucions. Segons la mateixa presidenta, Marta Ferrás, “aquesta situació al mateix temps també dóna l’oportunitat per a pensar en més alternatives i poder pensar solucions per a quan millori la situació activar les empreses”.

El panorama econòmic es tradueix en una falta de liquiditat per part de les empreses. Per això, l’Associació d’Empresaris està treballant per a buscar altres sortides i ajudes. De moment han enviat una carta a tots els ajuntaments del Matarranya juntament amb Comarca per a sol·licitar que adoptin mesures d’ajuda a les empreses. Entre aquestes iniciatives es proposa retardar el pagament de l’Impost sobre Béns immobles a la Diputació de Teruel o cancel·lar el cobrament d’algunes taxes locals en el període que no hi ha activitat productiva.

Paral·lelament, l’Associació en col·laboració amb La Comarca i ajuntaments estan treballant de manera conjunta en la creació d’una campanya de promoció de territori. La intenció és crear diferents taules de treball des d’on extreure iniciatives per part de tots els sectors perquè es beneficiïn entre ells. “El que es vol és que els viatgers triïn el Matarranya i ajudon al fet que tots ens recuperem el més ràpid possible”, va explicar Ferrás. “Si ve la gent aquí al final consumeixen productes de negocis locals, hostaleria i restauració. I això repercuteix en la resta de serveis”.

D’altra banda, l’Associació d’Empresaris també treballa en ajudar a tots els seus socis transmetent informació relacionada amb els EREs i com fer una suspensió temporal de treball. Ofereix assessorament per als autònoms, sobre si és millor fer un cessament de suspensió d’activitat o no. I, en aquest sentit, si hi ha un consum molt elevat d’electricitat amb una potència molt alta contractada pretén ajudar en el procés per a rebaixar la mateixa durant el període d’inactivitat i sense recàrrecs. De la mateixa manera, l’Associació també facilita normatives de seguretat per als comerços que han de romandre oberts.

El cessament de l’activitat ha paralitzat l’agenda de l’Associació. Des d’Empresaris han canviat una reunió sobre turisme sostenible que tenien prevista a Saragossa amb el Departament de Turisme de la DGA. Així mateix, la junta general de socis queda retardada per a més endavant. I, respecte a les eòliques, l’Associació tenia preparades diferents xerrades en els municipis del Matarranya amb el Conseller de Vertebració del Territori que han hagut de posposar.

JOSÉ BLANCH
Mitjans