Logotips d'organismes oficials

Pena-roja de Tastavins accedix a la ‘Red de Pueblos Mágicos de España’

Rubén Lombarte: "Pena-roja és singular per enclavaments amb gran altitud, la potencialitat d'espais museístics i la tradició de quasi 700 anys de la Rogativa"

Vista panoràmica de Pena-roja de Tastavins. | Foto: J. Blanch

El municipi matarranyenc de Pena-roja de Tastavins ja és reconegut a nivell nacional pel seu patrimoni turístic. La localitat s’unix a la ‘Red de Pueblos Mágicos de España’ en la qual ja està inserida la població veïna de La Freixneda que va aconseguir adherir-se a la Red el passat mes de març.

Davant la proposta de l’Associació per a poder accedir a la Red que enaltix la màgia dels municipis espanyols, l’Ajuntament de Pena-roja de Tastavins va estudiar la filosofia del projecte, que està associada a enaltir la naturalesa, el patrimoni, festes i tradicions. Després de la invitació de la Red per a formar part d’esta, finalment el Consistori va acceptar. Este mateix cap de setmana van rebre la visita d’una de les delegacions de la Red fent així oficial este reconeixement. Rubén Lombarte, regidor de turisme de Pena-roja de Tastavins, va confirmar la seua satisfacció: “la fisonomia de Pena-roja i el que tenim és molt interessant d’admirar”.

Durant la visita es van presentar els elements més emblemàtics de Pena-roja: El Punt Gòtic, els diferents museus de la localitat, l’espai Dinópolis i El Santuari de la Mare de Déu la Font, que asseguren “la veritat és que els va agradar moltíssim”. La singularitat dels carrers de Pena-roja i les seues teulades, complementat amb festejos rellevants com la Rogativa de Vallibona, “van encaixar a la perfecció amb la filosofia de la iniciativa”, va explicar Lombarte, “si per alguna cosa és reconeguda la província de Terol és pel pernil i Dinópolis, dos dels elements més importants de Pena-roja”.

Per a formar part de la xarxa, en total els municipis han de complir amb 10 requisits indispensables com comptar amb elements característics gastronòmics, rutes i senderes naturals, festes tradicionals i monuments arquitectònics. Com a reconeixement, la Red de ‘Pueblos Mágicos’ oferix el formar part d’una guia turística a escala nacional que enaltirà estes localitats a nivell turístic. “Quan parlem de pobles màgics parlem de pobles singulars per algun element característic; Pena-roja és singular per enclavaments amb gran altitud, la potencialitat d’espais museístics i la tradició de quasi 700 anys de la Rogativa”, va admetre Lombarte.

A més dels beneficis directament obtinguts gràcies a la promoció turística, Pena-roja veu en este projecte una oportunitat de millora per a la població. “D’una banda aconseguim la promoció turística dels elements de la localitat i d’altra ens obliguem a anar millorant accessos i carrers”, va assenyalar Lombarte. Així, l’Ajuntament de Pena-roja pretén habilitar, remodelar i millorar el traçat de la localitat i els seus llocs més emblemàtics.

REDACCIÓ
Mitjans