Logotips d'organismes oficials

La Freixneda entra a la red de ‘Pueblos Mágicos de España’

L'Associació el que busca és trobar elements inoblidables per al turista, factors que siguin màgics i no només estètics

Els calderons de La Freixneda destacats com una tradició única. / Foto: NDM

Des d’aquesta mateixa setmana i després de l’auditoria que es va fer per poder accedir a la red, la Freixneda rep el reconeixement per poder entrar en l’Associació de ‘Pueblos Mágicos de España’. L’alcalde de la localitat, Frederic Fontanet, va confirmar la satisfacció: “per nosaltres es un orgull i honor poder entrar”. Amb l’entrada a la red el municipi busca “portar un turisme diferent, de qualitat, sostenible i apartat de la massificació”.

Per formar part d’aquesta red els seus pobles han de complir deu requisits com ara són tenir una gastronomia local, rutes i senders, festes tradicionals o monuments, d’entre altres. L’Associació el que busca és trobar elements inoblidables per al turista, “factors que siguin màgics, no només estètics, sinó que també ofereixin als visitants qualitat”. En definitiva, la red conforma un conjunt turístic molt més en global i no basat particularment en la bellesa. Entre les localitats que ja formen part dels ‘Pueblos Mágicos’ està Mosqueruela, la Iglesuela del Cid, Uncastillo o Borja.

Paral·lelament a la red de ‘Pueblos Mágicos’ La Freixneda també va intentar entrar en l’Associació de los ‘Pueblos Más Bonitos de España’, però sense èxit. Els motius de la negativa pel comitè avaluador encara es desconeixen i des de la localitat esperen la resposta per poder millorar.“Valorem molt les millores que s’ha de fer perquè creiem que tant una red com una altra el que fan és fer-te mantenir a un nivell que se’t pot oblidar que has de mantenir”, va explicar Fontantet. La diferència principal entre ‘Pueblos Bonitos’ i ‘Pueblos Mágicos’ podria estar en el tipus de l’auditoria. Segons explica l’alcalde, la red de ‘Pueblos Mágicos’ la va fer sense previs avis “no t’avisen, no saps quan venen, ni quan vindran, ni el que faran ni re. Simplement després de fer la sol·licitud t’informen si és favorable o desfavorable sense tindre cap tipus de coneixement previ ni contacte amb ells”.

Potenciar el turisme de La Freixneda és una de les accions més destacades de l’equip govern de Frederic Fontanet. I es que recentment han canviat la il·luminació dels principals edificis de la ciutat i també han remodelat l’oficina de turisme i li han donat una nova imatge corporativa. La intenció de l’alcalde és “ficar a La Freixneda al mapa, creiem que la Freixneda té un gran potencial turístic”. L’Associació reconeix a La Freixneda el seu patrimoni artístic, cultural i gastronomic peculiar i va destacar les tradicions dels diablets i els calderons com una tradició única.

JOSÉ BLANCH
Mitjans