Logotips d'organismes oficials

Queretes, Lledó i Arenys enaltixen les seues túmuls ibèrics en una visita guiada

Els túmuls estan enclavats als termes municipals de les tres localitats

José Antonio Benavente va ser l'encarregat de fer la visita. | Foto: J.Puig

Dins de les activitats celebrades anualment Queretes ha organitzat enguany una visita a la ruta dels túmuls ibèrics de la localitat. Davant la falta d’activitats proposades a causa de la pandèmia, l’Ajuntament de la localitat va decidir organitzar una jornada el passat diumenge 27 de setembre entorn d’estes tombes d’època antiga que guarden urnes de les restes incinerades.

Els túmuls funeraris de cista excèntrica són uns monuments amb gran presència al Baix Aragó. Les restes incinerades es guardaven en urnes que finalment s’introduïen a grans càmares sepulcrals formades per enormes lloses de pedra formant una espècie de monument. Al seu voltant, es realitzava una tomba de planta circular de inclús 6 metres de diàmetre i més d’un metre d’altura. “Eren estructures grans, visibles i més bé monumentals”, va explicar José Antonio Benavente, gerent del Consorci de Patrimoni Ibèric del Baix Aragó. Al costat de les restes, que habitualment se situaven a zones altes, es guardaven elements de valor com armes. “És molt difícil trobar algun túmul intacte, però tots els identificats han revelat importants descobriments de l’enterrament de personatges importants de l’època”, va assegurar Benavente. En este sentit, els estudis apunten al fet que estes monumentals tombes podrien solament fer referència a persones il·lustres d’estos assentaments, atés que el nombre de túmuls no es correspon amb el de població.

Al Matarranya, concretament en les poblacions de Calaceit, Massalió i Queretes, destaca el nombre de túmuls ibèrics identificats. Una modalitat que està en constant estudi i que ha diferit segons la classe d’enterrament que s’ha identificat.

En la visita d’este diumenge a les restes iberes, es va completar la ruta als túmuls ibèrics, els jaciments contigus i les restes d’antics camins de ferradura que componen el paratge i que consistixen en el seu conjunt un dels emblemes de la zona. A les restes van acudir també els alcaldes d’Arenys de Lledó i Lledó, ja que estes restes, encara que comunament es coneix que pertanyen a Queretes, estan situats en gran part en la resta de termes municipals.

El programa “En agosto… Iberízate!” enguany ha reduït les seues activitats. Casp, Calaceit i Queretes són algunes de les poblacions que han seguit avant amb el reconeixement i la distinció de les restes iberes en el Baix Aragó. “Així i tot, des del Consorci hem seguit avant amb la realització d’activitats a l’aire lliure, en grups reduïts i amb l’ús obligatori de la màscara”, va assegurar el gerent.

A l’activitat de Queretes van acudir vàries desenes de persones interessades en el patrimoni ibèric del Matarranya.
En les pròximes setmanes el Consorci començarà amb les actuacions de recuperació de jaciments en la Ruta dels Ibers del Baix Aragó. Les primeres excavacions començaran previsiblement durant el mes d’octubre en el poblat dels Castellans de Calaceit.

REDACCIÓ
Mitjans