Logotips d'organismes oficials
blank

El sector turístic reivindique uns horaris més flexibles i ampliar aforos interiors

Celebren l'obertura de fronteres entre Aragó, Catalunya i València, que són les principals comunitats d'origen del nostre visitant

Els empresaris que depenen del turisme preveuen una temporada d'estiu bona. | Foto: NDM

El sector turístic i hostaler del Matarranya ha celebrat la reobertura de les fronteres entre Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana una vegada va acabar l’estat d’alarma el passat 9 de maig. De fet, el destí Matarranya preveu recuperar de cara a les pròximes setmanes certa normalitat gràcies al turisme procedent de territoris veïns, i que a la vegada són les principals autonomies emissores de visitants. Ara bé. Des del territori també reclamen una normativa més laxa en horaris i en ocupació, i creuen que en funció de com evolucione la pandèmia, serie interessant revisar estes dos restriccions. En estos moments, la comarca pràcticament està lliure de covid-19, i des del sector consideren que els bars i restaurants podrien allargar una hora més a la nit, així com ampliar a un 50 per cent l’aforo interior. De fet, des de Sanitat s’estan valorant estes dos qüestions. En el cas de Catalunya han passat de tancar els bars a la tarde, a obrir fins a les 11 de la nit, un horari que consideren que és molt vàlid sobretot per a cafeteries i restaurants.

Ana Marta Romeo és responsable de El Convent de La Freixneda, i recalque que “l’apertura de fronteres la veiem amb molta esperança i molta il·lusió. Això no és el final de res, lògicament, però és obrir una porta a tota aquella gent que vivim del turisme”, i que en bona forma s’alimente “dels visitants d’altres autonomies”. Romeo va destacar que “quan es va obrir Aragó a nivell intern, cap al 19 de març, ens va servir sobretot per a cobrir gastos i per a començar a treballar durant els caps de setmana”. Però l’anunci del final del confinament autonòmic “pensem que tindrà una bona repercussió”. De fet, això ja s’està notant en les reserves. Romeo va remarcar que “hem de donar les gràcies que durant esta pandèmia Aragó ha redescobert la nostra comarca, perquè per tradició, el turista de Saragossa és o de Pirineus o de platja”. Però el visitant aragonès té un comportament diferent al d’altres autonomies. “Saragossa està molt a prop, i això fa que tinguem pernoctacions més curtes o inclús excursionistes que fan visites d’un dia i no es queden a dormir”.

Des de Ràfels, Jose Higueras, de La Alquería, va considerar que el final de l’estat d’alarma és esperançador. Esperem que, a poc a poc, tornem a la normalitat absoluta. Però hem de recordar que això no s’ha acabat, i esperem que no sigui una treva per a tornar a caure. El virus està allí, i tots hem de ser conscients d’això”. Pel que fa a les previsions de les setmanes de primavera que queden i els mesos d’estiu, Higueras va destacar que “pensem que este estiu serà com el que vam viure l’any passat. Tenim clar que els viatgers tenen ganes d’eixir de casa. Per tant, pensem que serà un bon estiu. S’està vacunant a la gent, i la situació no és tan complicada com la que teníem l’any 2020. Però reitero: encara no hem superat esta pandèmia”. Tot i que per ara es mantenen les restriccions als interiors dels bars i els restaurants, així com l’horari de tancament a les 10 de la nit, Sanitat no descarte modificar estes restriccions de cara a les pròximes setmanes. Les visites guiades sí han patit modificacions, i ara els grups s’han ampliat a un màxim de 15 persones.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank