Logotips d'organismes oficials
blank

El Matarranya augure un estiu molt intens en visitants i segones residències

Des del final de l'estat d'alarma del passat 9 de maig, els visitants i turistes s'han disparat a la comarca. Apareixen els primers viatges organitzats i es consolide el turisme de naturalesa i autocaravanes

La reobertura de les fronteres el passat 9 de maig es va fer notar en un sector turístic. | Foto: NDM

El destí Matarranya augure un 2021 molt intens pel que fa al turisme. El bon treball que s’està fent al territori en els últims anys, sumat a les àmplies i variades propostes turístiques, els productes de la terra, així com un patrimoni i paisatge que enamoren, fan que l’experiència Matarranya estigue en boca de tots. La reobertura de les fronteres el passat 9 de maig es va fer notar en un sector turístic que, al llarg de les últimes setmanes i tot i les restriccions per la pandèmia que encara es mantenen, com són els horaris, els aforaments o les visites en grup, ha experimentat un canvi de tendència. Si durant les primeres setmanes de primavera les visites al territori es concentraven sobretot entre els dissabtes i diumenges, ara ja es veuen visitants entre setmana i les estades estan sent més llargues. El turisme d’autocaravana continue molt fort, i després d’any i mig de pandèmia han tornat els viatges organitzats.

Luis Serrat és responsable de l’empresa Turismo Matarraña, i va recalcar que «el canvi ha segut significatiu i l’obertura de les fronteres s’ha notat moltíssim. Cada dia s’està veient més gent pels carrers dels nostres pobles i inclús entre setmana s’està treballant bastant bé». De fet, i des de fa unes setmanes, han tornat els autobusos organitzats, una experiència que havia desaparegut a causa del coronavirus i que gràcies a l’evolució de la vacuna s’està recuperant. Des del sector turístic destaquen que a diferència de l’estiu passat, «que estàvem eufòrics perquè veníem del no-res i la gent tenia moltes ganes d’eixir, enguany estem vivint una desescalada progressiva però molt efectiva». Durant el mes de març va predominar el visitant de la mateixa província. A l’abril i la Setmana Santa, el turista predominant va ser l’aragonès. I ara, amb la fi de l’estat d’alarma, el Matarranya està obert a tot el visitant nacional.

Al mateix temps, des de Turismo Matarraña destacaven que «les agències de viatges estan molt interessades en vendre la nostra comarca», i si tots aquells que diuen que volen vindre al Matarranya acaben venint, «igual no hi cabem». De fet, Serrat creu que «el 2021 pot ser un any molt bèstia i penso que serà un punt d’inflexió al territori». La clau, la variada oferta d’allotjaments i de propostes turístiques, on a «cada poble trobem una atracció turística diferent», una cosa que fa que «el turista marxo molt content del territori». El món del turisme al Matarranya, molt unit gràcies a l’Associació dels Empresaris, no és només Calaceit, Beseit i Vall-de-roures, sinó que cada vegada sonen més altres poblacions gràcies a l’enoturisme, com pot ser l’entorn de l’Algars, la bicicleta gràcies a la Via Verda, o els espais naturals i d’alta muntanya que trobem a l’entorn del Tastavins.

L’experiència de 2020
L’estiu passat, i després de dos mesos en confinament domiciliari, es va viure una campanya turística molt intensa. Les restriccions europees i la menor fluctuació del visitant estranger, sumat a un turista nacional que buscava espais naturals i oberts, van fer que el turisme d’interior en general i el Matarranya en particular tingueren molt bona acollida. Això es va notar molt en el turisme rural, i en especial en els masos de turisme rural, que van treballar intensament durant l’estiu però també durant els mesos de setembre i octubre. Una pandèmia que va acabar per consolidar un turisme de caravana i autocaravana que estava a l’alça, i que a la vegada va disparar també les estades a segones residències, obrint-se més cases que en altres estius i durant més de temps. De cara a este estiu, i sense festes a la vista, la tendència és que la segona residència també tingue molt bona resposta.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank