Logotips d'organismes oficials

Les segones residències de Beseit traslladen les seues queixes al Justícia d’Aragó

També han presentat al·legacions a la nova taxa de regulació dels espais naturals, la qual preveu una pujada de preus a 5 euros per persona a l'últim aparcament del Parrissal

Moment de la concentració celebrada dissabte a Beseit. | Foto: NDM

L’associació de veïns de Beseit ha traslladat les seues queixes al Justícia d’Aragó i vol saber la legalitat de la nova ordenança municipal sobre els accessos als espais naturals de la població. Avui mateix és l’últim dia per a presentar al·legacions a estes noves taxes, les quals van ser aprovades en sessió plenària el passat mes de juliol i contemplen un preu de 5 euros per persona a tots aquells cotxes que aparquen a l’últim pàrquing del Parrissal. Des de l’associació de veïns, que està formada sobretot per segons residents, han registrat al·legacions a esta ordenança. Al mateix temps han presentat un escrit al Justícia d’Aragó (que ha estat admès a tràmit) en el qual volen saber l’argumentació legal d’una ordenança que, al seu entendre, «discrimine» pel lloc de naixement d’aquells usuaris que volen accedir al Parrissal i a la Pesquera.

Montse Boix és una de les portaveus en qüestió, i va concretar que l’últim pas que ha donat l’associació ha segut «presentar un escrit al Justícia d’Aragó, admetent a tràmit la nostra queixa, i també hem presentat al·legacions a la nova ordenança en relació a la regulació del Parrissal». Des del passat 2020, i al·legant motius de pandèmia, els veïns de segones residències estan obligats a pagar per entrar als espais naturals de Beseit, una cosa que consideren «injusta i discriminatòria» perquè l’accés per als veïns empadronats és gratuït. Com a senyal de protesta, i al llarg del present estiu, l’associació en la qual estan integrats ha organitzat tres manifestacions. L’última d’elles va ser este mateix dissabte a la tarde. En ella van assistir més de 100 persones que reclamaven la supressió del l’ordenança.

«Com si fórem turistes»
En relació als diferents preus d’accés al Parrissal i la Pesquera, Boix va denunciar que «les persones que tenim casa al poble estem en el mateix sac que un turista, i pensem que això és injust». Els segons residents «no generem tantes aglomeracions com es diu, com tampoc l’ajuntament deixaria de guanyar diners si ens deixés entrar gratuïtament». De fet, Boix va lamentar que «esta distinció entre residents i no residents l’únic que ha generat és divisió entre els veïns i en cap moment s’han pensat bé les conseqüències que la decisió podia comportar». Per això, des de l’associació consideren que l’ajuntament de Beseit hauria de reflexionar sobre esta decisió, concretant que «tot és qüestió de voluntat política i de tornar a la situació prèvia del 2019».

Pel que fa a l’última de les protestes, Boix va recordar que «la manifestació finalment la vam fer en dissabte perquè, tot i que estava programada per al diumenge, fent el mateix recorregut que vam preparar el 26 de juny i eixint des de Santa Anna, la Subdelegació del Govern no la va autoritzar pels informes negatius de l’ajuntament». L’acció finalment va ser dissabte a la tarde, i va consistir en una manifestació que va anar de la plaça de l’ajuntament a Les Eres i va tornar a la plaça. «Érem més de 100 persones», va afegir l’organització, seguint en la línia de les anteriors protestes, i va culminar a la plaça posant al dia de la situació a tots els assistents. Des de l’associació de veïns recorden que les dos parts afectades pel conflicte no s’han reunit en l’últim mes.

Un parc d’atraccions
Des de l’associació de veïns, Montse Boix va concretar que l’aplicació d’estes taxes sol són la punta de llança d’una regulació dels espais naturals que entenen que no és la correcta. «Estem en desacord de com es gestionen els espais, estem en desacord del volum de trànsit que està patint Beseit i estem en desacord de que vulguen posar més passarel·les al Parrissal. Estan convertint el Parrissal en un parc d’atraccions», va denunciar Boix, i això «genere un volum de trànsit que ho patim tots, tant els veïns del poble com els que venim a passar les nostres vacances aquí». En este sentit, des de l’associació de veïns es van mostrar preocupats per la massificació que està patint Beseit, defensant que «si els turistes que vénen a Beseit trobem tantes incomoditats, al final deixaran de vindre».

R. LOMBARTE
Mitjans