Logotips d'organismes oficials
blank

El Matarranya acull les primeres jornades del sector turístic d’Aragó

Una quarantena de tècnics turístics vinguts de tot el territori aragonès van passar dos dies per la comarca. Les jornades van incloure sessions teòriques i de formació i una excursió pel Parrissal

Video Thumbnail
El Matarranya acull les I jornades del sector turístic d'Aragó
Agents turístics de totes les comarques aragoneses es van donar cita en el Matarranya en les primeres Jornades tècniques i de coordinació dels agents del sector turístic d'Aragó. La directora general de turisme de la comunitat, Elena Allué, va ser l'encarregada d'inaugurar el passat 7 d'octubre les

Agents turístics de totes les comarques aragoneses es van donar cita en el Matarranya en les primeres Jornades tècniques i de coordinació dels agents del sector turístic d’Aragó. La directora general de turisme de la comunitat, Elena Allué, va ser l’encarregada d’inaugurar el passat 7 d’octubre les jornades, en les quals van participar una quarantena de tècnics turístics.

És la primera vegada que el Govern organitza este tipus d’iniciativa que pretén formar als professionals turístics, compartir estratègies i traçar un objectiu comú. Segons Allué este objectiu passa per “fomentar i millorar la qualitat del destí d’Aragó, parlar sobre les noves normatives que modificarem en el govern, així com la creació de nous productes i, en definitiva, formar a tots els tècnics que treballen amb la competència turística en la comunitat autònoma”.

El Matarranya va ser el marc d’estes jornades, una de les destinacions turístiques més capdavanteres de la comunitat aragonesa i que millors resultats està aconseguint en els últims anys. “Hem decidit venir al Matarranya, perquè cal sortir de les àrees turístiques típiques del Pirineu o de la capital i conèixer el territori, perquè els tècnics que viuen en altres províncies coneguen les meravelles turístiques, patrimonials i naturals que té esta comarca”, afirmava la directora.

La Torre del Marquès va acollir part de les jornades turístiques. | Foto: R. LOMBARTE

La Torre del Marquès va ser l’espai triat per a celebrar el primer dia de les jornades. Un hotel de luxe situat en el terme municipal de Mont-roig i que porta poc més d’un any obert, però que s’està convertint en tot un referent. Per a Óscar García, propietari de la Torre del Marquès, estes jornades representen un repte i alhora una oportunitat, “esta pot ser la primera de les experiències amb un nombre de participants alt que organitzem i és un repte fer-lo tan bé com siga possible, i és també una oportunitat que tècnics de turisme de tot Aragó coneguen el Matarranya i puguen recomanar a altres aragonesos que el Matarranya és una zona fantàstica per a venir, per exemple, en esta època de l’any”.

Per a tancar les jornades el divendres el van passar per Vall-de-roures i van fer la ruta a peu pel Parrissal de Beseit. Les sessions teòriques d’este últim dia van tenir lloc a l’hotel El Salt.

Els pobles saturats per la massificació turística

En general, a Aragó no hi ha grans problemes de massificació turística, però si és veritat, tal com apuntava la directora de turisme que “hi ha problemes concrets d’aglomeracions, sobretot en municipis petits que no tenen serveis per a abordar l’arribada de tantíssimes persones i que provoquen col·lapses en la recollida d’escombraries, serveis mèdics o circulació“. Segons Allué, una manera d’alleugerir esta pressió pot ser a través de la regulació mitjançant ordenances municipals de reducció d’aforaments dels recursos turístics. D’esta manera els cossos i forces de seguretat de l’estat podrien actuar i regular la situació, sigui retirant vehicles o gestionant la circulació.

El govern aposta pels bons, no per les taxes

Des del Govern d’Aragó no són partidaris de la taxa turística, perquè no creuen que això vaja a facilitar l’arribada de turistes, sinó que és un fre i una mala atenció cap al visitant. Per a Allué “és millor oferir productes i serveis de qualitat i pagar-los al preu que s’estime convenient”. Encara que sí que reconeix que en espais concrets, per a preservar els recursos naturals protegits, fan falta mesures que frenen la massificació.

D’altra banda estan satisfets amb els resultats dels bons turístics, que oferixen descomptes de fins al 40%. “Després de la crisi del sector turístic a causa de la pandèmia, els bons han creat un efecte multiplicador de l’economia“, apuntava Allué.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank