Logotips d'organismes oficials

Les visites al castell de Vall-de-roures es disparen un 50 per cent en un estiu de rècords

Tot i que el conjunt històric va estar tancat més de quatre mesos, es podrien repetir les 36.000 entrades de l'any 2019

Video Thumbnail
Les visites al castell de Vall de roures es disparen un 50 per cent en un estiu de rècords
El que s'està vivint este 2021 a nivell turístic és una cosa espectacular. El Matarranya s'ha consolidat com un dels majors reclams d'Aragó. Un destí que coneixen de fa molts anys catalans i valencians, i que cada dia vol descobrir més gent, vinguen d'on vinguen. Este estiu, inclòs setembre i octubr

El que s’està vivint este 2021 a nivell turístic és una cosa espectacular. El Matarranya s’ha consolidat com un dels majors reclams d’Aragó. Un destí que coneixen de fa molts anys catalans i valencians, i que cada dia vol descobrir més gent, vinguen d’on vinguen. Este estiu, inclòs setembre i octubre, ha sigut d’escàndol. Rècord de visitants i en pernoctacions. En definitiva, un any excepcional. La pregunta és si això serà una cosa conjuntural o estructural. A dia d’avui, seguim en pandèmia. Fins al mes de maig va estar prohibida la mobilitat entre autonomies. El turista estranger encara es resisteix a prendre un avió. Però a falta de visitants d’altres països, està el públic nacional, que ha vingut amb moltes ganes a la nostra comarca. Paisatge, gastronomia i patrimoni. Una de les joies de la corona és el conjunt monumental de Vall-de-roures, que amb rehabilitació pel mig, este 2021 també està vivint un any per a emmarcar.

Manuel Siurana és director de la Fundación Valderrobres Patrimonial, i explique que «l’estiu ha sigut fantàstic. No sol aquí, sinó que crec que ha estat una situació bastant generalitzada». De fet, les visites al castell i a l’església han tingut una gran acollida este estiu, «i hem tingut un increment de visitants de l’ordre d’un 50 per cent si els comparem amb l’estiu de 2019». Siurana recorde que, per motius de pandèmia, «natres vam obrir el 15 de maig, que és quan la població es podia moure entre territoris. I crec que acabarem l’any amb unes xifres similars a les de 2019». Aquell any, pel conjunt històric, van passar 36.700 visitants. Tot un rècord. Per a este 2021 es poden repetir unes xifres paregudes. Amb una diferència. Enguany els monuments van estar tancats durant més de quatre mesos, inclosa la Setmana Santa, una de les etapes de major afluència turística al Matarranya. Tampoc es va obrir durant el Pont de l’1 de maig.

Siurana reconeix que esta situació «ha sigut una mica excepcional» i difícil de comparar amb res, d’aquí que és complicat vaticinar si el reclam que s’ha viscut este estiu al Matarranya tindrà continuïtat en el temps. Tot i això, i més enllà de la quantitat, des de la fundació van valorar la satisfacció dels visitants. «Moltes persones que ens visiten descobreixen el conjunt històric pel boca-orella. És a dir, un conegut o un amic els ha explicat on està el Matarranya i que aquí al nostre poble tenim un castell i una església que els hi va encantar». Un reclam que per a Manuel Siurana es deu, entre altres coses, a la magnífica rehabilitació que s’ha fet, però també per tot el treball de museïtzació, que «ha donat als monuments d’un atractiu afegit». I és que a la visita monumental se li sumen l’exposició permanent d’art espanyol del Meadows Museum de Dallas, la sèrie de gravats de Francisco de Goya, així com una maqueta de l’església i l’exhibició de la creu parroquial.

Text: R. LOMBARTE
Vídeo: MARTA JIMÉNEZ
Mitjans