Logotips d'organismes oficials

Naix ‘Sierras Matarraña’, un projecte per a recórrer la zona sud de la comarca en BTT

La iniciativa aplegue les poblacions de Fontdespatla, Ràfels, Mont-roig, Torredarques i Pena-roja, i recorre els cinc termes per senda, pistes i camins de bestiar

Torredarques és un dels municipis integrats en este projecte de BTT. Foto: Sierras Matarraña

El projecte cooperatiu Sierras Matarraña ja és una realitat. Les poblacions de Torredarques, Mont-roig, Ràfels, Fontdespatla i Pena-roja han creat un circuit BTT que enllace els cinc municipis, recorrent-los a través de sendes, pistes i camins de bestiar. Un projecte pensat per als grans amants de la bicicleta, i que al mateix temps ha marcat rutes que es poden fer també a peu o a cavall. En total, Sierras Matarraña inclou 12 propostes de diferents nivells, entre les quals està la Marató Ribera Tastavins, una circular de 74 quilòmetres que es pot començar des de qualsevol municipi i que passarà pels cinc pobles del projecte. ‘Sierras Matarraña’ té també diferents nivells de dificultat, des de rutes pensades per a fer amb la família a altres enduro o de descens.

Luis Lizana és el coordinador d’este projecte, i va apuntar que «estos cinc municipis tenen una orografia que es preste moltíssim per al turisme esportiu i de bicicleta de muntanya». Un projecte que s’ha pogut finançar, en part, gràcies als projectes cooperatius del Grup d’Acció Local, i que és una realitat «gràcies al treball de cinc corporacions municipals diferents». Lizana va recalcar que Fontdespatla, Pena-roja, Ràfels, Torredarques i Mont-roig «tenen unes sendes i uns antics passos de bestiar molt interessants», i entre tots «hem pogut crear una gran ruta de 74 quilòmetres que servirà per a recuperar molts itineraris que pràcticament es donaven per perduts, i per a reforçar el turisme esportiu i de naturalesa». Esta gran ruta entrarà per tots els municipis del projecte, buscant potenciar la seua riquesa arquitectònica.

Pel que fa a les característiques d’esta gran ruta circular, Lizana va concretar que és un recorregut que «es preste per a tot perfil de ciclista. Té un 9% de senda que és relativament fàcil i assequible». Ara bé. Físicament ens exigirà una mica, perquè «parlem de 1.600 metros de desnivell». Una ruta que no sol passarà per estos cinc municipis, sinó que també recorre miradors, santuaris, zones de pinar i de barrancs, i que es podrà fer en un dia o per etapes. Un projecte «que sorprendrà a molts, perquè parlem d’una zona de contrastos, i que està perfectament senyalitzada». A cada municipi de ‘Sierras Matarraña’ trobarem un punt zero on estudiar les rutes, així com codis QR per a descarregar el trac al Wikiloc i poder seguir la ruta que volem fer a través del mòbil.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans