Logotips d'organismes oficials

Aragó aposte per la creació d’un consorci que gestione les Vies Verdes

A l'òrgan gestor estarien representats DGA, Diputació Provincial, les comarques i consistoris, i s'encarregaria de la conservació, la promoció i la creació de nous projectes al voltant de la xarxa ciclist

El conseller de Vertebració del Territori, José Luis Soro, durant les jornades que s'han fet sobre Vies Verdes a la província. Foto: NDM

Nous passos per a crear un òrgan gestor que s’encarregue de la promoció, el manteniment conjunt i la creació de projectes al voltant de les Vies Verdes. El passat 3 de juny, Terol va albergar les jornades ‘Present i futur de les Vies Verdes‘, en les quals el conseller de Vertebració del Territori del Govern d’Aragó, José Luis Soro, va defensar la creació d’un consorci com a fórmula més eficaç per a gestionar els quilòmetres de Vies Verdes que vertebren la província, «un òrgan en què estiguen representats la DGA, la Diputació Provincial, les comarques i ajuntaments». Per ara, el consorci inclouria un total de 8 comarques i més de 30 municipis, encara que el projecte aniria creixent a mesura que s’amplie la xarxa de les Vies Verdes de la província. I és que un dels reptes que s’ha plantejat el territori en els pròxims anys és enllaçar la Vall de Zafan amb Ojos Negros a través d’una gran Via que connecto Terol i Alcanyís.

Ignacio Belanche és el director provincial de Vertebració a Terol, i va explicar que «el 3 de juny es va commemorar el Dia Mundial de la Bicicleta, i volíem d’alguna manera escenificar també el que seria el tret de sortida per posar en valor tot allò que es mou al voltant de la mobilitat ciclista a la nostra província, tant a les Vies Verdes que disposem en estos moments, com en aquells projectes en què estem treballant per ampliar esta xarxa». De fet, el pròxim 30 de juny se celebrarà una nova reunió per acabar de madurar la creació del consorci, «un òrgan gestor en què tots estiguem representats i que s’encarregue del dia a dia». Belanche va recordar que «l’usuari d’una Via Verda no se sol preguntar quina administració s’encarregue de la conservació d’un tram o de reparar un despreniment que en dificulte l’ús», sinó que el que vol és que «l’administració sigue eficaç». Una figura administrativa, la del consorci, que no només s’encarregaria de la promoció i el manteniment de les Vies Verdes de la província, sinó també de la presentació de projectes per millorar-les i ampliar rutes.

Un dels convidats a la jornada viscuda a Terol va ser el gerent del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Àngel Planas. En la seua intervenció va explicar la funció del consorci que en el cas català està format per les entitats locals i la diputació, i que té com a objectiu «mantindre les vies en perfecte estat per als usuaris». Planas va concretar que l’impacte anual que tenen les Vies Verdes a Girona és de 3,5 milions d’euros i ha suposat la creació de 67 llocs de treball directes estrictament vinculats a la Via Verda. A hores d’ara, el consorci de Girona compte amb 160 quilòmetres de vies i 1 milió d’euros de pressupost a l’any. En estes jornades també va participar Carlos Cervera, empresari del Matarranya que opere des de la localitat de Queretes al voltant de la Via Verda. Les comarques de Terol compten ara amb dos vies, la de Ojos Negros amb més de 90 quilòmetres i la de Vall de Zafan amb gairebé 80 quilòmetres.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans