Logotips d'organismes oficials

L’alberg de Queretes surt a licitació després d’unes obres de millora

La Comarca ha habilitat un pis per als gestors, ha instal·lat plaques solars i millorat la climatització

Les instal·lacions de l'estació de Cretes porten mesos tancades. NDM

La Comarca del Matarranya ha aprofitat el tancament temporal de l’alberg situat en l’antiga estació de Queretes per a escometre diferents obres de millora en les instal·lacions i poder oferir, així, un servei de millor qualitat quan es reprengue l’activitat. La principal actuació ha consistit en la instal·lació de plaques solars i la climatització de tots els edificis de l’antiga estació, la qual cosa permetrà fer autoconsum i reduir la despesa energètica i la factura de la llum. També s’ha fet un pis complet, amb cuina-menjador i dues habitacions, pensat per a albergar als futurs gestors o treballadors de l’equipament. Segons explica el president de l’ens comarcal, Isel Monclús, “el pis permetrà als que agafin la gestió viure allà mateix i no hauran de desplaçar-se fins a l’estació, ja que la infraestructura està situada a uns 5 quilòmetres del nucli urbà de Queretes”.

La publicació del plec de condicions i la licitació per a optar a la concessió s’està retardant unes setmanes, estava previst per a principis de setembre. Però segons informen des de Comarca, la seva publicació és imminent, estan pendents de la reparació d’una caldera, per a treure a licitació pública la contractació de l’espai en plenes condicions. Així, l’alberg es mantindrà en propietat pública de la Comarca del Matarranya, però la gestió serà privada.

“És una instal·lació amb molt de potencial, amb un nínxol de mercat bastant alt”, assegura Monclús. La Via Verda creua d’est a oest el Matarranya, passant per Valljunquera, La Vall del Tormo, La Torre del Comte, Vall-de-roures, Queretes i Lledó. L’estació de Queretes està situada en el centre de la comarca i també en un punt intermedi de la Via Verda. Monclús afegeix que “és un punt clau per a tots els ciclistes i senderistes que fan la Via Verda, des d’Alcanyís i la Vall del Zafán, fins a la platja a Tortosa. És un punt intermedi perfecte perquè puguin sopar i pernoctar o menjar i fer una parada, i així que el camí de la Via Verda no se’ls faci tan llarg i sigui més còmode de recórrer”.

L’any anterior a la pandèmia més de 30.000 persones van recórrer la Via Verda, i per als pròxims anys hi ha la previsió que s’arribi a les 40.000. “Per això és tan important que es pugui posar en marxa i funcioni de la millor manera possible”, afirma el president comarcal.

A més l’antiga estació forma part de la Xarxa d’albergs juvenils del Govern d’Aragó i això li dona visibilitat i contingut a la proposta turística. L’alberg de Queretes és una de les apostes més fortes de la Comarca del Matarranya i la seva intenció és dotar-la d’activitats i vida. A l’estiu alberga els campaments de ‘Riu a l’estiu’ i està previst que el Cros comarcal també s’organitzi allí. “Amb les millores que hem fet creiem que l’alberg de l’estació de Queretes és una bona aposta per a qualsevol persona del territori que vulga fer-lo funcionar”, conclou Monclús.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans