Logotips d'organismes oficials

L’església i el castell superen les 36.000 visites en l’any del retorn a la normalitat

El número d'entrades és inferior però molt similar al que es va viure el 2019, any que es van registrar xifres històriques. Creix el visitant madrileny i es recuperen els autobusos i viatges programats

El castell ha ampliat la seua oferta amb diferents propostes, la més recent, un videomapping del retaule. | Foto: M. Jiménez

El conjunt històric de Vall-de-roures ha tancat l’exercici 2022 en un total de 36.200 visites, aproximant-se a les xifres històriques que es van registrar abans de la pandèmia. Al llarg dels últims dotze mesos, que han estat marcats pel retorn a la normalitat sanitària, però també per una crisi inflacionista motivada per la Guerra a Ucraïna, el conjunt del castell, l’església i el museu de la capital del Matarranya s’ha mogut per unes xifres paregudes a les del 2019, amb una venda d’entrades un 1,2% inferiors a les d’aquell any de rècord. Un exercici que, al mateix temps, ha estat marcat per una ampliació de l’oferta de continguts dins del conjunt històric, gràcies, entre altres coses, a la creació d’un videomapping que mostre com era el retaule que hi havia a l’església abans de la guerra civil. De la mateixa manera que s’ha donat amb les pernoctacions i el món de la restauració, l’any 2022 ha destacat per uns mesos d’octubre i novembre bastant bons, allargant-se la temporada estival. El retorn a la normalitat també ha suposat la recuperació dels viatges programats en grup i els autobusos.

Manuel Siurana és el director de la fundació Valderrobres Patrimonial, encarregada de la gestió del patrimoni històric de la població, i va recalcar que «en conjunt, el 2022 ha segut un any bo. Ens quedem en la incertesa de que hagués pogut estar millor si no haguérem tingut el factor d’Ucraïna», perquè l’any 2022 es va desinflar conforme passaven els mesos. Un any en el que s’ha parlat molt de crisi i s’ha viscut una inflació significativa, però on l’oferta de turisme cultural i patrimonial ha resistit molt bé. Pel que fa al perfil del visitant, Siurana va recalcar que «aquí, al nostre territori, tenim dos perfils de turista. El primer, de poder adquisitiu més bé baix, que està venint bastant al Matarranya, sobretot a l’agost, als ponts llargs o Setmana Santa. Gent que ompli i volte molt, però que gaste poc». Paral·lelament, però, «trobem un altre perfil de visitant, sobretot de 50 anys per amunt, que fa estades més llargues al territori, molt sovint fora de les èpoques de grans aglomeracions». Un perfil de visitant que «interesse bastant, i que hem notat que enguany s’ha mogut molt».

L’any 2022 també s’han recuperat molts viatges programats. Des de Valderrobres Patrimonial, Manuel Siurana va recalcar que «enguany hem vist molts autocars i hem detectat també que està venint molta gent de Madrid», diversificant d’esta forma la procedència dels visitants. Donada la proximitat del Matarranya amb el litoral de les Terres de l’Ebre i Castelló, també s’han detectat bastants combois que fan escapades d’un dia per la nostra comarca. I és que el Matarranya en general i Vall-de-roures en particular s’han convertit en un destí d’interior molt reclamat entre bascos, madrilenys, navarresos i inclús andalusos, que cada vegada ens visiten més. I a l’hora de conèixer el Matarranya, descobrir el seu patrimoni històric, com ara el conjunt monumental de la seua capital, és pràcticament una parada obligada. L’any 2021, el conjunt va reobrir les portes amb una restauració molt rellevant, i que permet accedir a espais tan excepcionals com la tribuna de l’església o recórrer el passadís secret. Enguany, l’oferta s’ha ampliat amb un videomapping molt potent.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans