Logotips d'organismes oficials

El Matarranya impulse una campanya orientada al turisme de benestar

El projecte 'Matarranya despierta el alma' crearà experiències basades en la salut, el benestar i la desconnexió, destinades tant a visitants com als veïns del territori

Video Thumbnail
El Matarranya impulse una campanya orientada al turisme de benestar
El Matarranya com a destinació de benestar. L'Associació d'Empresaris del Matarranya, en col·laboració amb Comarca del Matarranya, ha llançat un projecte basat en la salut, el benestar i la desconnexió. Es tracte de 'Matarranya despierta el alma', un projecte que unirà allotjaments turístics, restau

El Matarranya com a destinació de benestar. L’Associació d’Empresaris del Matarranya, en col·laboració amb Comarca del Matarranya, ha llançat un projecte basat en la salut, el benestar i la desconnexió. Es tracte de ‘Matarranya despierta el alma‘, un projecte que unirà allotjaments turístics, restauradors, productors, artesans i terapeutes amb l’objectiu de crear experiències que aniran dirigides tant a visitants com a veïns. L’ermita gòtica de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja de Tastavins ha estat l’escenari escollit per a presentar esta iniciativa a la qual van assistir unes 50 persones. Allà, Edgar Tarrés, professor de benestar i felicitat a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i cofundador de l’Institut del Silenci, va explicar els detalls d’un projecte que fa dos anys que s’està madurant. El mes de novembre passat es van impulsar diferents sessions de formació, i a partir d’abril podrien aparèixer les primeres experiències de benestar al Matarranya, les quals busquen desestacionalitzar el turisme i promocionar els nostres municipis com a destinació de desconnexió.

Des de l’associació d’empresaris, Ana Marta Romeo va explicar que «este projecte va nàixer fa més d’un any i mig, durant la pandèmia». En moments concrets de l’any, especialment entre Setmana Santa i octubre, el territori pateix nivells disparats de massificació. Cosa que xoque amb el perfil del visitant habitual, ja que «hem detectat que molts dels nostres clients el que busquen és la desconnexió. Turisme de bicicleta, senderisme, visitar pobles… De fet, tenim una taxa molt alta de turistes que acaben repetint» i inclús nous pobladors «que en el seu dia van ser turistes» i van decidir assentar-se al Matarranya pel benestar que aporte esta comarca. Davant el repte de fomentar este turisme de benestar i a la vegada traslladar este sentir entre els seus veïns, la campanya pretén unir el teixit empresarial, terapeutes i el sector públic i crear experiències i paquets. De fet, durant la presentació de la campanya es va viure una experiència sensorial que va combinar tècniques de mindfulness prenent una infusió d’herbes del Matarranya. També es va presentar el vídeo promocional de la campanya i que es pot consultar a https://youtu.be/QkqJuHykCKA.

Per la seua part, Edgar Tarrés, que ha estat la persona encarregada de madurar el concepte de turisme de benestar per al Matarranya, ha concretat que «hem desenvolupat un projecte on el turisme de benestar sigue l’eix vertebrador. Però no sol pensat i dirigit cap a les persones que visiten el Matarranya, sinó també cap a les empreses i gent que tenim aquí». Una campanya que està dividida en dos eixos, i que per una part ha tingut sessions de formació i de l’altra amb la creació d’experiències. Ioga entre vinyes, mindfulness amb vi, experiències sensorials, tallers de ceràmica amb percussió… són algunes de les idees que es maduren al territori. Des de la Comarca del Matarranya, que al seu dia va firmar un conveni de col·laboració amb l’Associació d’Empresaris xifrat en 25.000 euros, el president de l’entitat, Isel Monclús, va apuntar que «el Matarranya no només busque fomentar la sostenibilitat, les experiències i patrimoni, sinó també crear un turisme de benestar. Escapar dels grans pics de visitants i apostar per un turisme més pausat i cordial amb els veïns i el medi».

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans