window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El Ministeri adjudique la millora del tram de la Via Verda entre Alcanyís i Valldesgorfa per 1,2 milions

Les obres ampliaran la ruta ciclista, enllaçant-la amb el Matarranya i Tortosa. Entre les principals actuacions, el projecte contemple la rehabilitació del Túnel de l'Equinocci de Valldesgorfa

El projecte contemple la rehabilitació de l'antiga estació de ferrocarril d'Alcanyís. | Foto: NDM

El Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya ha comunicat a l’ajuntament d’Alcanyís l’encàrrec fet a la societat pública TRAGSA de cara a la rehabilitació del camí natural Vall del Zafan en tot el tram corresponent al seu terme municipal fins a Valldesgorfa. Es tracte d’un tram de 18 quilòmetres que servirà per a recuperar tot este antic traçat ferroviari i convertir-lo en Via Verda, sent un tram mediambiental, cicloturista i de passeig que connectarà amb els quilòmetres operatius del Matarranya i les comarques tarragonines, enllaçant amb Tortosa. L’actuació es farà amb una inversió total de 1,18 milions d’euros, servirà per a remodelar completament les estacions i edificis ferroviaris d’Alcanyís i Valldesgorfa, i tindrà el Túnel de l’Equinocci entre un dels principals reptes constructius i de rehabilitació.

De fet, ha estat la planificació del projecte d’este túnel l’obstacle definitiu que ha sortejat el projecte, «una proposta en la qual Alcanyís fa molts anys que treballe», segons va recordar l’alcalde del municipi, Ignacio Urquizu, qui va concretar que ha calgut remetre el projecte al Ministeri tres vegades esta legislatura per anar corregint detalls i consideracions urbanístiques i mediambientals que han anat sorgint en estos 18 quilòmetres de traçat. La inclusió del Túnel de l’Equinocci a la Via Verda, de fet, és l’última petició del mateix ajuntament, que va trobar al Ministeri d’Agricultura una resposta favorable acompanyada d’una sèrie de requeriments tècnics. D’esta manera, el túnel en qüestió quedarà il·luminat i senyalitzat per a incorporar-lo a este recurs ciclista.

El ple d’Alcanyís de gener de 2022 va aprovar l’última modificació d’este projecte, el qual plantege una millora integral del paviment, l’adequació de la plataforma per tindre una amplada més gran, d’entre 5 i 5,5 metres en total, així com la instal·lació de diferents elements de senyalització que serviran per guiar els usuaris per este futur equipament.

De La Puebla a Tortosa
Segons Urquizu, «esta connexió no només comunique amb el Matarranya, sinó amb el mar a través de Tortosa», i va defensar la importància de la inclusió d’este tram dins de la xarxa de Vies Verdes que trobem en el marc de les províncies del nord-est d’Espanya. Segons l’alcalde, «serà un atractiu turístic de primer ordre per a la ciutat d’Alcanyís. La Via Verda Vall de Zafan reuneix ara mateix uns 50.000 aficionats a este tipus de recorregut cada any. Una varietat de turisme que ens ajudarà a seguir desestacionalitzant esta activitat, que és un dels actius més grans a la nostra ciutat». Amb la recuperació i pacificació d’este traçat també es remodelaran les estacions d’Alcanyís i Valldesgorfa, que es convertiran en àrees de descans habilitades per als futurs usuaris del tram.

La Via Verda procedeix de l’extint ferrocarril de la Vall del Zafan, línia que recorria des de La Puebla de Híjar a Tortosa i que enguany viu els 50 anys de la seua clausura. Les diverses descripcions del recorregut assenyalen un viatge entre espectaculars paisatges plens de viaductes i túnels, travessant les comarques del Baix Martí, Baix Aragó, Matarranya, Terra Alta i Baix Ebre, a les províncies de Terol i Tarragona. El tram aragonès conste de 77 quilòmetres dividits en tres trams: el primer va entre l’estació d’Adif de La Puebla de Híjar i l’antiga estació de Puigmoreno, i ja està asfaltat i condicionat. El tercer, entre l’estació de Valljunquera i Arnes-Lledó, també està habilitat. I ara s’acabe de fer el pas per habilitar el segon tram, que discorre per Alcanyís, i que el Ministeri d’Agricultura ha encarregat a TRAGSA.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans