window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Reunió entre Govern d’Aragó i ‘los Pueblos más Bonitos’ per a parlar de reptes i millores turístiques

Durant la trobada es va parlar de regulació, massificació i aposta pel turisme de qualitat

El conseller de Turisme, Manuel Blasco, va presidir una trobada amb els 13 representants dels 'pueblos bonitos' d'Aragó. Foto: NDM

El Palau de l’Aljaferia de Saragossa va albergar el passat divendres 1 de desembre una trobada entre el conseller de Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, i els representants municipals dels 13 pobles aragonesos que estan adherits dins de la figura de los Pueblos más Bonitos de España. Una reunió en la qual es va parlar del turisme de qualitat, així com de les necessitats i els reptes d’un sector clau per a l’economia aragonesa. De fet, Blasco va parlar de «coordinar» el treball entre l’administració autonòmica i els consistoris, i va recordar que el turisme s’ha convertit «en sostén de moltes comarques», entès com a alternativa viable que genere ocupació i combat la despoblació. Durant la reunió també es va parlar de sostenibilitat i massificació, i Blasco va recordar que alguns plans de Sostenibilitat Turística s’han creat precisament per a regular i corregir estes sensibilitats.

Juan Miguel Monclús és l’alcalde de Calaceit, i va explicar que «la trobada va ser bastant interessant i hem traslladat una mica les necessitats que tenim per a donar un bon turisme de qualitat». Monclús va entendre que «és imprescindible donar uns bons serveis i que els visitants estiguen ben atesos i marxen contents», encara que això no sempre resulte fàcil. L’alcalde de Calaceit va reconèixer que formar part de ‘los Pueblos más Bonitos’ «ha tingut un punt de promoció determinant. Ha posat Calaceit en el mapa», i ha suposat «un revulsiu de visitants». Una altra cosa és l’equilibri entre llits i restauració, així com l’impacte real que acabe tenint el turisme. Durant la reunió també es va parlar d’aparcaments i regulació de la circulació, una necessitat que tenen moltes poblacions d’alta afluència turística, on s’estan produint problemes d’estacionament durant els ponts, l’estiu i les festes patronals.

El pes d’Aragó a la figura
Hem de recordar que Aragó és la segona autonomia de la geografia espanyola amb més Pueblos Bonitos. Dins del Matarranya, formen part d’este selecte club Calaceit i Vall-de-roures, si bé, i per proximitat, apareixen molts pobles més. Dins de la província estan Cantavella i Mirambell, així com Puertomingalvo. I si saltem la ratlla, també apareixen altres poblacions de la província de Castelló, com per exemple Morella, Vilafamés i Peníscola. Entre els grans reptes del turisme rural, i segons va concretar Francisco Mestre, president de l’associació de ‘los Pueblos más Bonitos’, estarien corregir la massificació puntual i millorar la senyalització. Per a formar part d’este club turístic és imprescindible no superar els 15.000 habitants, tindre un patrimoni natural o arquitectònic destacat, conservar l’autenticitat del poble i també apostar per la conservació de la seua essència patrimonial.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans