window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La Terra Alta i el Matarranya unides pel cicloturisme

L'Alberg Comarcal a Queretes va albergar una jornada participativa per explorar les potencialitats de projectes intercomarcals basats en la bicicleta i la Via Verda

Una cinquantena de persones provinents dels dos territoris van participar en la jornada. Foto: Marta Jiménez

El Consell Comarcal de la Terra Alta i la Comarca del Matarranya  van organitzar el passat dissabte a Queretes una trobada entre ajuntaments dels dos territoris, associacions empresarials i turístiques, i agents turístics de les dos comarques per posar en comú les oportunitats que ofereixen estes zones en matèria de cicloturisme. L’objectiu de la jornada, que es va celebrar a l’alberg comarcal de l’antiga estació de tren de Queretes i en la qual hi van participar una cinquantena de persones, també era el de provocar sinergies entre les administracions i el sector turístic per, en un futur, desenvolupar projectes conjunts.

La jornada va començar amb la benvinguda als participants per part de Fernando Camps, president de la Comarca del Matarranya, i de Jordi Martín i Eva Amposta, consellers comarcals de Promoció Econòmica i Turisme de la Terra Alta. Camps va destacar el potencial de les dos comarques en matèria cicloturista i va recordar que “ja existeixen experiències prèvies de cooperació entre els dos territoris amb resultats satisfactoris”. Per la seua banda, Martín va destacar que el cicloturisme és una forma de turisme “sana, grupal i que desestacionalitza les visites”. Al seu torn, durant la seua intervenció, Amposta va subratllar la necessitat de “superar fronteres administratives en el medi rural, ja que compartim molts valors com un sol territori”.

A continuació, Eliseu T. Climent, periodista i expert en cicloturisme, va oferir la xerrada ‘Reflexió per a la creació del territori cicloturista de la Val de Zafán’. Durant la seua intervenció, Climent va aprofundir sobre la necessitat de “repensar” el model de turisme actual per conduir-lo cap a pràctiques més respectuoses i sostenibles, tenint en compte la crisi climàtica que viu el planeta. A més, va incidir en el fet que el cicloturisme és un model de turisme saludable per als usuaris, actiu i de baix impacte ambiental.

Tal com va explicar Climent, l’etapa postpandèmia ha suposat un creixement de les activitats a l’aire lliure, entre les quals es troba el cicloturisme i que, alhora, ha comportat un augment de vendes de bicicletes elèctriques i de gravel (es tracta de bicicletes similars a les de carretera, concebudes per circular per camins rurals i pistes). Només el 2021, es van vendre més d’un milió i mig de bicicletes arreu de l’estat espanyol. Esta xifra suposa un augment del 51,2% de gravel i del 5,3% de bicicletes elèctriques. Climent també va mostrar dades sobre l’impacte econòmic del cicloturisme: a Europa suposa un impacte directe de 44.000 milions d’euros l’any i, a l’estat espanyol, genera un volum de negoci de 1.620 milions d’euros l’any, amb 890.000 pernoctacions. Climent va fer èmfasi en l’oportunitat, tant per al Matarranya com per a la Terra Alta, d’aprofitar el potencial de la Via Verda i de la xarxa de camins rurals dels quals gaudeixen els dos territoris, i que es complementa amb el patrimoni natural i arquitectònic, per constituir un paradís del cicloturisme i del gravel.

Durant la jornada, també es va presentar el futur mapa cicloturista Grand Gravel Val de Zafán, a càrrec de Salvador Sala, codirector de Mont Editorial. Sala va destacar que el mapa de gravel Matarranya-Terra Alta recull un territori natural no limitat per fronteres administratives. El mapa recull els quilometratges de cada recorregut, però també els serveis i el patrimoni de les dos comarques.

La jornada va finalitzar amb un debat en què van participar l’Asociación Empresarios Comarca del Matarraña i les associacions de turisme de la Terra Alta. Anna Miralles, presidenta de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Terra Alta, va declarar que el mapa conjunt és una “gran oportunitat per promocionar-nos i treballar conjuntament”. Al seu torn, Pilar Miró, presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, va recordar que ja fa anys existia una xarxa ciclista a la Terra Alta i va definir la iniciativa sorgida en esta trobada de meravellosa. “Esperem que sigui l’inici d’alguna cosa nova, que es creï una taula de treball i un projecte que sigui un èxit”, va expressar Miró.

Per la seua banda, Marta Ferrás, presidenta de l’Asociación Empresarios Comarca del Matarraña, va assenyalar que esta acció és “esperançadora” i va afegir que el més important és que este tipus de projectes “comptin amb persones implicades que els portin a terme i que estiguin vinculats a un pressupost”. Ferrás també va apostar per la creació d’un “ens independent públic i privat que treballi i s’autofinanciï”.

La jornada de treball ha finalitzat amb una degustació d’olis i vins de la Terra Alta i del Matarranya.

REDACCIÓ
Mitjans