window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Aragó apostarà per la gastronomia en la pròxima edició de FITUR

Durant cinc dies, hi ha previstes unes 90 activitats dins de l'estand d'Aragó. Rubén Catalán, de la Torre del Visco, entre els xefs convidats tant a FITUR com a Madrid Fusión

Les conselleries de Turisme i Agricultura s'han encarregat de donar a conèixer les accions de FITUR i Madrid Fusión. Foto: NDM

L’Aragó i la seua gastronomia lluiran durant este mes de gener als dos escenaris més rellevants del panorama nacional: la Fira Internacional de Turisme FITUR, que se celebrarà entre els dies 24 i el 28 de gener a IFEMA, i Madrid Fusión, que este 2024 se celebrarà els dies 29, 30 i 31 de gener. La comunitat, amb el lema Aragón, mil sabores y un destino, mostrarà al món el paper d’una vintena de famosos cuiners que faran demostracions i receptes basades en els aliments d’Aragó. Entre ells, ens acompanyarà Rubén Catalán, el xef de ‘El Visco’, la cuina de l’Hotel Torre del Visco, negoci pioner en turisme sostenible al Matarranya i que està ubicat al terme municipal de Fontdespatla. En este sentit, el conseller de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, va dir que «gastronomia, alimentació i turisme són complementaris», entenent que «la gastronomia és clau per al bon turisme». El conseller va considerar també el turisme com «un sector estratègic» per a Aragó que a la vegada «fixe població en el medi rural».

El programa de FITUR 2024 reunirà prop de 90 activitats a l’estand d’Aragó, entre els quals destaquen l’aposta pels còctels, els vermuts, els dolços, la gran varietat de vins i d’olis de la geografia aragonesa, les tapes, el ternasco, la xocolata i la trufa negra. El magre també estarà molt present en esta edició de FITUR. Paral·lelament, en el cas de Madrid Fusión, Aragó tindrà un espai de 100 metros quadrats on s’oferiran diferents demostracions i showcookings. El programa d’enguany tindrà la presència de diferents estrelles Michelín, entre elles la ‘Estrella Verda’ per la gastronomia sostenible que ostente el Relaix Chateau Torre del Visco. Durant Madrid Fusión estaran presents també Cristian Palacio, de ‘Gente Rara’ de Saragossa, i Tonino Valiente, del ‘Tatau Bistro’ d’Osca. En les seues demostracions els acompanyaran grans xefs, com Elena Arzak, qui ostente 3 estrelles Michelín a Donosti, David Yarnoz, amb quatre estrelles repartides entre Pamplona i Taiwan, i Jesús Sánchez, qui acumule tres estrelles a Cantàbria.

Un turisme ‘in crescendo’
Respecte a les últimes dades de turisme a l’Aragó, la comunitat va rebre fins al mes de novembre de 2023 més de 3,5 milions de viatgers, dels quals 2,6 milions van pernoctar en hotels, cosa que supose un increment del 4,6 per cent respecte al mateix període de l’any anterior. Pel que fa als càmpings, s’ha viscut un increment del 6,3% en relació a 2022, mentre que l’increment en albergs ha crescut més d’un 33 per cent. La pernoctació que menys ha crescut a Aragó són els allotjaments de turisme rural, que ha pujat un 0,3% en un any. Estos més de 3,5 milions de viatgers no només supere les dades de 2022, sinó que també estan per damunt del 2019, l’any previ a la covid, quan es van registrar màxims de pernoctació a l’autonomia. En el cas del Matarranya, fa uns dies Valderrobres Patrimonial, fundació que s’encarregue de gestionar els principals atractius històrics de Vall-de-roures, van corroborar estes dades. De fet, 2023 va ser un any de rècord a la capital del Matarranya per eixos 41.000 visitants que van accedir al castell i l’església.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans