Logotips d'organismes oficials

Els empresaris alerten de la falta de residències habituals a causa del ‘boom turístic’

Plantegen a la Comarca impulsar un diagnòstic de la “realitat turística” i inclús aplicar “una moratòria de llicències turístiques” als municipis que tenen un important desequilibri residencial

La capital del Matarranya és un dels municipis que més turisme atrau i més places turístics té. Foto: NDM

(AMPLIAREM INFORMACIÓ)
L’últim Consell Consultiu d’Alcaldes ha estat marcat per dos qüestions, totes dos prou importants. La primera, la prevenció forestal. I la segona, la situació pel que fa a les concessions de llicències turístiques. Fa escassos 10 dies, l’Associació d’Empresaris del Matarranya i l’Associació d’Empresaris Turístics de Beseit van traslladar una carta a la Comarca del Matarranya, alertant-la dels perills i els problemes que pot suposar el desequilibri estructural que s’està produint en algunes poblacions del territori entre residències habituals i cases destinades a ús turístic. De fet, i a través d’esta carta, a la qual ha pogut tindre accés matarranya.media, s’ha sol·licitat, com a primer punt, “fer un estudi en profunditat de la realitat turística” del Matarranya, un procés necessari per a “poder regular, ordenar i planificar de manera eficaç el turisme”. Com a segon punt, les associacions també han demanat una moratòria en la concessió de llicències per a aquelles àrees o municipis on l’estudi identifique que, efectivament, s’està vivint un desequilibri entre cases destinades als residents habituals i places turístiques.

Víctor Vidal és el president dels Empresaris del Matarranya, i va recalcar que “una part important dels nostres socis, principalment hostalers, fa temps que ens alerten que tenim un problema important d’habitatge”. I és que “volen dur treballadors i no saben on instal·lar-los”. Durant els últims anys, la majoria de poblacions del Matarranya ha viscut una recuperació important del seu parc residencial, si bé “als municipis més turístics les cases que es rehabiliten s’acaben destinant totes a ús turístic”, generant un desequilibri que caldria avaluar i evitar. D’aquí la carta i dirigir-la al Consell Consultiu d’Alcaldes. De fet, Vidal va recordar que “la competència és municipal i som sabedors que hi ha municipis que no tenen esta problemàtica”. Però aprofitant l’execució del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí, els Empresaris creuen que seria recomanable posar en marxa “un estudi que ens dibuixe el territori i inclús aventurar-nos en posicions per a organitzar-nos residencialment”. En definitiva, fixar-nos en les decisions que han pres alguns destins consolidats, com els Pirineus, Costa Brava o Mallorca, per a no repetir els seus errors i no morir d’èxit.

La carta s’ha elaborat de manera conjunta entre dos associacions d’empresaris, i en este sentit Víctor Vidal va explicar que des de Beseit “han detectat que inclús no poden créixer en població perquè tota l’obra que s’està fent se’n va al turisme”. De fet, des de l’Associació d’Empresaris del Matarranya van definir Beseit com el poble del Matarranya que més està patint este desequilibri entre llits per al turista i cases per a residir tot l’any. Ara mateix, “Beseit té més llits i places de turisme que veïns”. Lògicament, Beseit “és la perla del Matarranya, el que més es visite”, va apuntar Vidal. Però este desequilibri residencial “és una taca d’oli. El rovell de l’ou està a Beseit i s’escampe”. Des dels Empresaris del Matarranya també van fer menció a Vall-de-roures, on s’està donant “una fuita de pisos de lloguer continu a lloguer vacacional”, amb els riscos que això implique en una capçalera comarcal, on hi ha una alta demanda residencial pel funcionariat. Per la seua part, i des de l’associació dels Empresaris Turístics de Beseit, Nuria Millán, que és la seua presidenta, va reconèixer que la problemàtica està i que “hi ha alguna cosa que no funcione”.

Millán va apuntar que “ha arribat un punt que no podem atendre tota la quantitat de gent que ens visite per falta de serveis”, de la mateixa manera que “tampoc podem atendre aquella gent que es voldria quedar a viure al poble i fixaria població perquè no tenim cases disponibles”. De fet, la presidenta dels Empresaris de Beseit va afegir que pel que fa a serveis “anem a recules. No tenim serveis per a aquells que vivim tot l’any a Beseit, com tampoc per a tots els que venen de fora”, i que pràcticament “no tenen on comprar, on menjar i on fer un cafè la majoria de dies”. Per això, Nuria Millán va valorar fer “una moratòria de cara a les altes turístiques un parell d’anys” en les poblacions que efectivament tenen este desequilibri residencial, i durant eixe temps buscar i madurar solucions més concentres, com “han fet algunes poblacions” dels Pirineus, entre elles Aïnsa. La presidenta dels Empresaris Turístics de Beseit va manifestar que este desequilibri entre llits i serveis “no es bo per al turisme”, i “l’únic que genere és descontent entre un visitant” que no ha estat atès com voldria.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans