Logotips d'organismes oficials

El Govern d’Aragó propose crear pisos de lloguer social als pobles que tenen una forta pressió residencial

Durant la cimera que ha presidit el Ministeri d'Habitatge s'ha parlat del fenomen de les 'VUT' i de l'impacte que té el turisme davant la falta d'oferta de lloguer permanent

Octavio López durant la reunió que es va celebrar a Madrid. Foto: NDM

El fenomen de les VUT (Vivienda de Uso Turístico) va marcar bona part de la cimera que va presidir el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana el passat divendres 24 de maig. Una reunió oberta a totes les autonomies i a la que no va faltar el conseller aragonès del ram, Octavio López, que entre altres qüestions va detallar les estratègies que seguirà el Govern d’Aragó en matèria d’habitatge. De fet, López va anunciar que a través de fondos propis, la DGA impulsarà “centenars” de pisos socials pensats com a residència habitual, i dirigits a unes 40 poblacions menudes que tenen una oferta de pisos i cases de llarga durada molt limitada per la pressió que genere el turisme. Segons fonts consultades, algunes poblacions del Matarranya estarien entre les candidates a albergar una part d’esta ampliació residencial. Per la seua part, i des del govern central, la ministra Isabel Rodríguez va anunciar la creació d’una plataforma de registre per a millorar el control dels pisos turístics i així abordar el frau de pisos sense llicència ni control.

Sobre les VUT, López va manifestar que Aragó no té un problema important. “Entenc que hi haja comunitats autònomes que tinguen una major afecció, però a Aragó este tipus d’habitatge supose només el 0,5 per cent del parc residencial”. Ara bé. En eixes zones del territori aragonès que puguen patir pressió residencial, com pot ser el Pirineu i algunes poblacions de Saragossa i Terol, “actuarem amb la construcció de diversos centenars d’habitatges públics dirigits a un lloguer assequible”. A la vegada, el conseller Octavio López va manifestar que “la nostra aposta passe per intervindre en el mercat, però de manera propositiva, ni limitant ni retallant drets als propietaris que vulguen obtindre una rendibilitat lícita dels seus immobles, sinó injectant habitatge públic de lloguer per a contribuir a equilibrar els preus i estabilitzar l’oferta”. Sobre este context, davant d’una problemàtica que està apareixent al Matarranya, el conseller va considerar que estan en fase de conversació amb els ajuntaments que precisen d’esta mesura, i la llista dels beneficiaris està “pràcticament tancada”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans