Logotips d'organismes oficials

L’Olivera de Sinfo rep el premi al Millor Oliver Monumental del Mediterrani

L'arbre de Traiguera va aconseguir este reconeixement l'any 2019, però no ha sigut fins ara que s'ha fet l'acte d'entrega oficial, ja que es va ajornar a causa de la pandèmia

Després de l'acte d'entrega, els assistents van visitar l'arbre reconegut com la Millor Olivera Monumental de la Mediterrània. Foto: NDM

S’ha fet esperar, però finalment s’ha fet efectiu el reconeixement a l’Olivera de Sinfo, de Traiguera, com a la Millor Olivera Monumental de la Mediterrània. Este concurs internacional el va convocar Recomed, la Xarxa Euromediterrània de Ciutats de l’Olivera, l’any 2019, però la irrupció de la pandèmia de covid ha fet endarrerir l’acte de lliurament fins ara.

Concretament, va ser el passat 26 de juny quan es va fer el lliurament del premi a l’Ajuntament de Traiguera, un acte que va ser presidit per Begoña García Bernal, secretària d’Estat d’Agricultura i Alimentació, acompanyada de Lola Amo Camino, vicepresidenta de Recomed i presidenta de l’Associació Espanyola de municipis de l’Olivera, juntament amb els presidents de la Mancomunitat Taula del Sénia i Associació Territori Sénia, l’alcalde de Traiguera i la Subdelegada del Govern a Castelló.

Posteriorment, els assistents es van desplaçar fins a la finca on està este singular exemplar. Es tracta d’una olivera de la varietat Farga empeltada, que viu a la vora de Via Augusta romana. Tal com explica la gerent de la Mancomunitat de la Taula de Sénia, Tere Adell, “este arbre és el més gran que tenim catalogat al nostre territori, és una olivera que mesura més de 10 metres de perímetre. És un arbre majestuós que impressiona”. Fins i tot tenia a dins una caseta per a les eines del camp. L’edat es desconeix, però, per datacions que han fet a exemplars de menors dimensions, han estimat que pot tindre més de 2000 anys.

Pel que fa al nom, Olivera de Sinfo, segons José Manuel Alemany, el propietari, explica que prové de la seua àvia materna, que es deia Sinforosa. Lamentablement, Alemany no va poder assistir a l’acte, per impossibilitat física, i en el seu lloc va ser-hi l’actual cuidador de l’arbre, Amador Peset, que va agrair en nom de la família del propietari i del seu propi el premi, dient que el reconeixement és molt compartit per totes les persones que al llarg de 20 segles han estat els responsables que esta olivera, tan singular, hagi arribat fins ara i esperem que puga continuar donant fruit per molts anys més.

L’olivera de Sinfo es va enforatar a 12 exemplars de 6 països, tots ells olivers centenaris o mil·lenaris emblemes dels seus llocs d’origen. “Hi havia competidors molt interessants, a Itàlia hi ha oliveres magnífiques, Grècia va aportar un exemplar molt imponent, n’hi havia Algèria, Turquia… però per unanimitat dels països es va votar esta olivera d’Espanya”, explica Adell i apunta que este fet “ens ha de fer veure els monuments que tenim al nostre territori, que durant anys han estat els grans oblidats”.

Oliveres i turisme respectuós
Fins a la data estos arbres només havien estat valorats per la seua funció agrícola, però des de la Taula del Sénia treballen per posar-los al lloc que els correspon. “Han de ser considerats monuments vius del nostre patrimoni cultural i històric i val la pena conservar-los per la seua bellesa i història, i perquè, a més a més, encara fan un oli magnífic”, especifica la seua gerent.

Este reconeixement s’ha donat a un arbre en concret, però cal recordar que al territori que comprèn la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Castelló, Tarragona i Terol (Matarranya), és on hi ha més concentració d’oliveres mil·lenàries de la Mediterrània. “Més de 100 exemplars”, concreta Adell.

I des de la Mancomunitat fa anys que treballen per a recuperar els espais on es troben estos arbres, els adeqüen per a poder-los visitar i els doten de cartellera informativa per al visitant. En este sentit Tere Adell creu que la gent a qui atrau este tipus de recurs natural, és el tipus de visitant que necessita el territori. “És un turisme regulat i sostenible, que disfruta d’estos arbres i del passatge d’una manera tranquil·la i sense massificacions”. Des de la Mancomunitat pensen que s’ha de fomentar estes visites a les zones de les oliveres, perquè és un tipus de turisme compatible amb l’activitat agrícola i que crea un relat amb un contingut, on es recalca la importància de les oliveres, del cultiu, de les gents i la història de la zona.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans