Logotips d'organismes oficials

El castell de Vall-de-roures tanca l’agost amb més de 5.000 visitants

L'entrada de turistes als monuments de la capital del Matarranya durant l'estiu es manté i s'estabilitza

L'agost és tradicionalment un mes bo per al turisme del Matarranya. Foto: M. Jiménez

Amb l’arribada del setembre, el conjunt arquitectònic de Vall-de-roures (castell, església i museus) fa balanç de les visites que ha tingut durant els principals mesos d’estiu. Després de l’impàs de la pandèmia, el flux de visitants s’ha recuperat i s’ha estabilitzat a la capital del Matarranya. Segons les dades amb què compta el director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, Manuel Siurana, “el juliol va ser normal, les estadístiques mos diuen que vam tindre una quantitat de visitants similar a la de l’any anterior. I l’agost també va ser normal”. En concret, a l’agost van passar més de 5.000 persones pel conjunt monumental, una xifra que només baixa en 88 persones respecte al mateix mes de l’any 2023. Fent retrospectiva, des de la Fundació conclouen que “juliol no ha sigut mai un dels mesos més bons de la comarca. En canvi, agost tradicionalment era el mes més bo, encara que enguany abril i maig quedaran per sobre de l’estiu“.

El director de la Fundació ho té clar, les visites estan molt relacionades amb la meteorologia. I és que a l’estiu, si fa bo, la gent preferix destins de platja. “Com és lògic i natural, si fa molta calor, la gent no ve aquí; en canvi, si fa un temps més fresc, la gent s’anima a fer un turisme més cultural”, apunta Siurana. A més a més, en els últims anys han anat notant que, cada vegada més, la gent decidix el destí a darrera hora, segons les previsions del temps.

Pel que fa a l’origen dels visitants, bascos i navarresos han experimentat un gran creixement. Siurana també va fer èmfasi en el fet que la comarca estiga allunyada de les grans ciutats afecta que hi haja un menor volum de turistes potencials. Encara que els visitants de les grans ciutats sempre són un nombre destacat, principalment els provinents de Barcelona, Valencià i Madrid.

I pel que fa al perfil, Siurana destaca que “en els últims 12 anys els visitants de més de 65 anys han crescut un 1000%“. Este gran creixement l’atribuïx a què “la gent gran, els jubilats, tenen una capacitat econòmica bona i estable i una bona salut”. I reconeix que este és un bon turisme per a la zona, “és un tipus de visitant respectuós i desestacionalitzat“.

La Torre de Valentinet
La Fundació Valderrobres Patrimonial seguix amb el seu projecte per a la Torre del Valentinet. La fase de restauració de l’edificació, de l’any 1390, ja es va concloure a principi d’any i ara estan ultimant la instal·lació d’una cambra fosca. Es tracta d’una sala amb un periscopi, des d’on es podrà veure una projecció a temps real de la localitat.

Segons Manuel Siurana, “la restauració de la torre es va endarrerir uns tres mesos i es va acabar al febrer. La part tecnològica són sis mesos i a finals d’este mes s’acabarà”. La data per la inauguració encara no està fixada, però per a l’octubre la nova atracció turística ja podria estar operativa.

MARTA JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans