Logotips d'organismes oficials

El projecte de cooperació ‘Olivos de Aragón’ identifique 30 noves varietats d’olivera

Aprofitant el 'Dia Mundial de l'Olivera', el pròxim 26 de novembre es presentaran les conclusions d'este projecte que ha identificat noves varietats a Arenys, la Portellada i Lledó

Imatge d'una de les jornades de treball de camp que es van viure el passat 2022 a uns bancals d'oliveres de Ràfels. Foto: R. Lombarte

El projecte de cooperació ‘Olivos de Aragón’ ha evidenciat l’existència de fins a 30 noves varietats d’olivera en territori aragonès. Estes són les primeres conclusions que es desprenen d’un projecte de recerca que ha durat més de quatre anys, i en el que han participat diferents socis, com el Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya, el grup LEADER de Camp de Belxite, AFRUCCAS, el viver Mariano Soria, la Red de Semillas de Aragón i Aceites Lis. Precisament, aprofitant la celebració del ‘Dia Mundial de l’Olivera’, Aceites Lis, una almàssera ubicada a l’Almúnia de Doña Godina, albergarà el pròxim dimarts la presentació de les conclusions d’este projecte, gràcies al qual s’han arribat a geolocalitzar 96 varietats diferents d’olivera. De totes elles, i una vegada comparades les noves dades amb el banc mundial d’oliveres que la Junta d’Andalusia té a Còrdova, on està emmagatzemat l’ADN de 1.200 varietats d’olivera de 29 països diferents, s’ha determinat l’existència de 30 genotips nous. Algunes d’estes noves varietats s’han identificat al Matarranya.

Joaquín Lorenzo és gerent del Grup d’Acció Local, entitat associada a este projecte de cooperació, i va recalcar que «el projecte va arrencar l’any 2020. Ara, i després de quatre anys de recerca, podem presentar tota una sèrie de conclusions». Al respecte, Lorenzo va detallar que durant este temps «hem fet 96 prospeccions a l’Aragó», sent la immensa majoria al Baix Aragó, Matarranya i Belxite, encara que també s’han pres mostres a l’Almúnia, Calataiud, Moncayo i la província d’Osca. «Estes 96 mostres es van portar al banc de germoplasma de Còrdova» i es van comparar amb l’ADN de les diferents varietats que allí estan registrades i catalogades. I de les 96 prospeccions que s’han fet a través d’este projecte de cooperació, han eixit 30 noves varietats d’olivera, la gran majoria al Matarranya i el Baix Aragó. Si fem un recorregut per poblacions, i tal com va concretar Joaquín Lorenzo, este projecte ha servit per a identificar dos noves varietats d’oliver a Arenys, quatre noves oliveres a la Portellada i una nova varietat a Lledó.

També s’han identificat noves varietats d’olivera a la Codonyera, Valldesgorfa, la Torrosella, Oliete o Belxite. «Són arbres que a primera vista ja es veu que són diferents. No són la típica varietat coneguda, sigue empelt, arbequina o per a aigua. A vegades és inclús un únic arbre el que hem identificat i cride l’atenció. I en altres ocasions es tracte d’un conjunt d’arbres». Però, en definitiva, parlem «d’un patrimoni genètic que hem de preservar. Algunes varietats, comercialment, igual no tenen cap interès. Però poden tindre molt d’interès per a resistència a malalties, a plagues, a la sequera o a les gelades». Varietats d’olivera que, ara per ara, no tenen ni nom. De fet, Joaquín Lorenzo va explicar que estes varietats, «bé el propietari o bé el poble, li sol posar un nom. Per exemple, a Arenys de Lledó, el propietari» d’una d’estes noves varietats identificades «la coneix com a lola», i la proposta que han traslladat per a batejar esta nova varietat d’olivera serà «lolenca». A una altra varietat identificada al Matarranya han proposat batejar-la com a «jerrenca».

Des de l’any 2019, la UNESCO va establir el 26 de novembre com el Dia Mundial de l’Olivera. Enguany, aprofitant les conclusions d’este projecte de cooperació en el que ha estat immers el Matarranya, la població saragossana de l’Almúnia de Doña Godina presentarà el projecte i els resultats als quals s’ha arribat. Totes estes varietats noves identificades a través d’este projecte de cooperació van sobreviure a la gelada de l’any 1956, un episodi que va castigar els cultius autòctons i va provocar una de les majors migracions del món rural de la història recent de la nostra comarca.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya, sobre este projecte d’identificació de noves varietats d’olivera a l’Aragó:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans