Fórnols commemore el dia de Santa Mònica reivindicant millores al conjunt patrimonial
Maig arribe carregat de rogatives i festes a les ermites. Si el mes va començar amb celebracions a Fontdespalta, Arenys, la Freixneda i la Portellada, este cap de setmana s'han estès per Queretes, Massalió i Fórnols

Al Matarranya, el mes de maig és sinònim de rogatives i de festes a l’ermita. Fontdespatla, la Portellada, Arenys i la Freixneda van ser els més matiners, i el primer de maig ja es van fer algunes celebracions al voltant de Sant Pere Màrtir. Unes tradicions que s’han respectat este passat cap de setmana, amb la celebració el dissabte de la festa de la Misericòrdia a Queretes o el ‘Dia de la Rosa’ de Massalió el diumenge. També diumenge, i fidels a una tradició que es conserve des de fa exactament 503 anys, els veïns de Fórnols van recordar el miracle de Santa Mònica, que ens diu que un 4 de maig de 1521, veïns de les poblacions de Fórnols, Ràfels, Bellmunt, la Codonyera, Castellseràs, la Torrocella, Valldesgorfa, Valljunquera i la Vall del Tormo, sense avisar-se prèviament, van coincidir en rogativa a l’ermita de Montserrate demanant aigua. Els veïns de Fórnols, fidels a la tradició, van celebrar el dia de l’ermita el passat 11 de maig amb missa baturra i un dinar popular. Una festa que va servir també per a reclamar una actuació urgent d’un conjunt històric de gran valor patrimonial i que està en risc de desaparèixer.
Javier Vidal és l’alcalde de Fórnols, i va concretar que «va anar tot molt bé. Podem dir ben fort que portem 503 de rogativa». Vidal va afegir que «la gent gran i que ha viscut tota la vida al poble la viu amb molta emoció, perquè celebre la rogativa des que eren xiquets. De la mà de Sant Blas i de les Festes d’estiu, és un dels moments més importants per al poble». La litúrgia es va celebrar a les portes del temple i va reunir molta gent. Una celebració que va ser possible gràcies a la implicació de molts veïns del poble, que els dies previs es van dedicar a engalanar-la i preparar taules i cadires per a la celebració. La celebració de ‘Santa Mònica’ va servir també per a posar de manifest i denunciar l’estat precari en el que es trobe el conjunt patrimonial, una situació que passen els anys i no se li pose remei. Vidal va detallar que «li estem donant voltes per a determinar quin ús li podem donar. Crec que l’ermita de Fórnols és un dels grans elements patrimonials de la comarca i la província. Òbviament, hi ha un patrimoni molt ric a tot arreu. Però crec que és imprescindible un gran esforç de les administracions per a la seua conservació, perquè té un valor cultural molt gran».
En un reportatge que va ser publicat fa exactament 9 mesos, matarranya.media va recórrer tot el conjunt patrimonial de l’ermita de Montserrate, constatant el seu estat precari. En aquella ocasió, i en una entrevista amb el seu alcalde, Javier Vidal va concretar que després de mesos de treball, un informe elaborat per l’arquitecte municipal li va posar preu a la inversió que seria necessària perquè este important complex patrimonial recuperés la seua esplendor. Es referia a una actuació d’uns 3 milions d’euros, aproximadament. Des de l’ajuntament van reconèixer que eixos diners són inassumibles per a un dels pressupostos més discrets del Matarranya, però van manifestar també que cridarien a les portes que fes falta perquè Montserrate tornés a lluir com es mereix. En estos moments, l’espai religiós està prou conservat, si bé precise d’algunes actuacions i millores. En canvi, l’espai civil presente un estat de càstig i deteriorament important. La casa del mitger, annexa a l’església, s’està caient. Però és sobretot la cara est, on en el seu dia hi havia dos apartaments, la que està en una situació més precària.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Vidal, alcalde de Fórnols, sobre la festa de l’ermita i les millores que precise el conjunt patrimonial:
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Mireia Aznar, del Club de la Joventut, sobre la celebració del ‘Dia de la Rosa’ a Massalió: