Logotips d'organismes oficials

Es constitueix la Plataforma en favor dels paisatges terolencs

El tens panorama actual sobre els parcs eòlics del Matarranya ha estat una de les causes d'aquesta formació

Video Thumbnail

Plataforma en favor del paisatge

https://youtu.be/N_2rMBy5N8E Els empresaris de Terol han trencat una llança a favor de la naturalesa provincial. Un assumpte d'actualitat i que preocupa a gran part de la població està sent en les últimes setmanes el centre de totes les mirades. A Mont-roig es va dur a terme finalment la creació d'u

Els empresaris de Terol han trencat una llança a favor de la naturalesa provincial. Un assumpte d’actualitat i que preocupa a gran part de la població està sent en les últimes setmanes el centre de totes les mirades. A Mont-roig es va dur a terme finalment la creació d’una plataforma en defensa dels paisatges de Terol. A l’associació d’empresaris comarcal, es van unir representants del Maestrat per tal de fer front a la implantació dels parcs eòlics recentment projectats a la zona.

És sobretot per aquesta última polèmica que la iniciativa s’ha dut a terme i va acabar constituint-se. Concretament, la plataforma sorgeix pel desencadenament d’una sèrie de projectes eòlics que s’han projectat darrerament al territori de Terol, no només al Matarranya, sinó que també a Gúdar o el Maestrat. Al parer dels representants que van acudir a la constitució, tot i els valors econòmics que poguessen proporcionar els projectes, les hectàrees sobre les quals es projecten “són zones catalogades com paisatges d’alt valor, el que s’hauria de tenir en compte sent aquest motiu suficient per no poder ubicar-se en aquestes zones. El valor del paisatge no es genera ni es degenera en dos dies, sinó que és una cosa a conservar”, va advocar Javier Oquendo, representant de la comarca del Maestrat.

La marxa d’aquesta plataforma s’inicia amb un panorama tens sobre la decisió sobre si s’implanten els parcs eòlics al Matarranya. “Són temes que poden generar crispació, ja que si per una banda hi ha una possible forma de generar benefici i de l’altra hi ha oposició, s’enfrontaran postures. Enfrontar idees no està malament, amb l’enfrontament de persones caldrà ser cautelós i aquest no serà el camí”, va apostar el representant pel diàleg i el debat respectuós.

A la reunió es va presentar un possible manifest que servirà com a esborrany al manifest oficial de la plataforma que relata una història d'”un territori en el qual hem decidit quedar-nos, treballar i realitzar les nostres inversions amb un futur per als que arribaran”, segons va explicar la presidenta de l’Associació d’Empresaris del Matarranya, Marta Ferràs. En ell consta que “el més important és la conservació del territori i treballar de forma unificada

La idiosincràsia de la nova Plataforma en defensa del paisatge de Terol no ha considerat de moment accions a intervenir en els pròxims mesos, tot i que des de la constitució del que ells mateixos cataloguen com un “grup obert” van afirmar que pretenen, després de crear consciència, informar i conéixer els projectes, no només prendre accions d’oposició, sinó també de proposició. Les administracions o les associacions territorials seran qui finalment puguen executar les propostes del que pretén ser un ens dinamitzador del territori.

Els representants de la Serra d’Albarrasí i del Baix Aragó estan encara no han manifestat si s’adhereixen a aquesta nova plataforma. De moment, aquestes comarques esperen a obtenir informació per fer un pas endavant. “Potser a aquests territoris no els afectarà, de manera que podran decidir si volen adherir-se o no, cosa que tractarem des de tot el respecte”, va afirmar Oquendo.

PAULA VIVER
blank Mitjans blank