Logotips d'organismes oficials
blank

L’esborrany del projecte dels parcs eòlics al Matarranya podria estar clonat

Les deficiències i errors analitzats per Vallespinós es van presentar este cap de setmana en La Freixneda i Valljunquera

Els veïns de La Freixneda i Valljunquera es van bolcar massivament en l'assistencia a la xerrada / Foto: PVS

L’aparició d’un esborrany que projecta la construcció de quatre parcs eòlics en el Matarranya va fer saltar les alarmes el mes de desembre passat. Des de llavors, les associacions Gent del Matarranya i l’Associació d’Empresaris del Matarranya perseveren en la difusió informativa amb la finalitat de paralitzar el que podria desembocar en la implantació de quasi un centenar de molins eòlics a la comarca. Per a això, totes dos associacions han organitzat ja diverses xarrades en diversos dels municipis en els quals podrien instal·lar-se els parcs.

El passat cap de setmana els veïns de La Freixneda i Valljunquera es van bolcar massivament a acudir a estos col·loquis informatius de mans d’experts en l’àmbit. A totes dos xarrades van acudir Ferran Vallespinós, doctor en biologia, Sergi Saladié, geògraf i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, i representants de la Plataforma de defensa de la Terra Alta. Va ser durant la intervenció de Vallespinós, qui va dedicar el seu discurs a analitzar les deficiències de l’esborrany del projecte, quan es va posar de manifest que este document podria ser una còpia d’altres parcs eòlics projectats a Espanya per l’empresa Green Capital Energy.

Les deficiències del projecte, a vista del biòleg, són múltiples. Vallespinós va advocar, sobretot, per la falta d’una anàlisi exhaustiva de les condicions del vent del Matarranya que, a priori, l’empresa no ha realitzat i reconeix en les seues pròpies línies: “donada la font de dades utilitzada, existix una alta incertesa quant als resultats de producció estimada, així com respecte a la classe de l’emplaçament”. Fins i tot entre la informació presentada es troba una imatge d’una església no pertanyent a cap dels 18 municipis del Matarranya.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank