Logotips d'organismes oficials

El Matarranya apareix al New York Times com a exemple de ‘lluita solitària contra el coronavirus’

El prestigiós diari internacional mostra les avantatges i desavantatges de la ruralitat a l’hora d’afrontar una pandèmia

A partir de diferents testimonis, els autors van dibuixant la situació viscuda / Foto: NDM

Com anunciàvem en exclusiva fa uns dies, les passades setmanes el Matarranya va ser l’escenari que va inspirar a Samuel Aranda i Elian Peltier, periodistes del prestigiós diari internacional The New York Times.

Aranda, fotoperiodista guardonat amb el World Press Photo of the Year 2011, i el periodista Peltier, van estar documentant la crisi sanitària derivada de la COVID-19 al Matarranya. “En el nostre reportatge volíem parlar de com s’està vivint l’afectació pel coronavirus en zones amb poca població dins de l’estat espanyol. Jo sempre he tingut una vinculació especial amb el Matarranya i fins i tot vaig viure un any a Lledó”, va comentar Aranda.

L’article, publicat en anglès amb el títol ‘Spain’s Villages Wage a Lonely Fight Against the Coronavirus ‘ [Els pobles espanyols fan una lluita solitària contra el coronavirus], mostra que “l’aïllament de les zones rurals ofereix certa protecció enfront del brot, però una vegada que ataca la malaltia, pot revelar les vulnerabilitats úniques que enfronten les comunitats petites “, tal i com va escriure Peltier.

Els protagonistes de l’article són diferents habitants del Matarranya: des d’agricultors que es solidaritzen per a desinfectar els municipis amb les seves eines, fins a dones que s’organitzen per cosir mascaretes, passant per ancians malalts pel COVID-19.

A través de les línies, Peltier reflecteix les vivències de diferents veïns i veïnes enfront de la pandèmia, alhora que exposa amb rigorositat la situació viscuda al Matarranya. Mentre, les fotografies d’Aranda capturen instants i evoquen la fragilitat de la ‘España Vaciada’.

SABINA COLOMÉ
Mitjans