Logotips d'organismes oficials

Es realitzen tests ràpids a veïns i sanitaris del Matarranya

S’han utilitzat per a detectar possibles casos en aquelles persones en les que el protocol no permet la realització de PCR's

Tot el personal sanitari que està treballant ha donat negatiu. / Foto: NDM

Fa unes setmanes el Ministeri de Sanitat va anunciar l’enviament de test ràpids a les autonomies. D’aquest, 28.800 van arribar a Aragó, des d’on es van trametre a les diferents comarques, entre elles el Matarranya.

El test ràpids, a diferència dels PCR’s, donen el resultat al moment, encara que les dades que ofereixen són diferents. Mentre que els PCR’s determinen la presencia de la COVID-19 al sistema respiratori, els test ràpids testimonien si l’individu ha generat defenses. En este sentit, hi ha dos tipus de defenses: uns anticossos que es generen quan s’està en coronavirus, i uns altres que es creen després.

Els test ràpids permeten identificar estos dos tipus d’anticossos però no concreten si el pacient té el virus a la via respiratòria o si pot ser una font de contagi com a asimptomàtics. Per això, les conclusions que ofereixen són diferents de les dels PCR’s. “Tenint clar estos conceptes, podem aplicar estos test ràpids a la pràctica clínica”, va comentar el metge Daniel Ferrer.

L’avantatja dels tests ràpids és que es poden utilitzar en un ventall molt més gran de gent, mentre que els PCR’s només es poden emprar en unes situacions concretes. I és que, segons lo protocol del Govern d’Espanya, només es poden fer a persones que estan hospitalitzades o a persones institucionalitzades, com els ancians que viuen a les residències. També es podien realitzar, si calgués, al personal sanitari, sociosanitari o forces especials sempre i quan tinguen símptomes d’infecció al sistema respiratori alt.

“Hi ha un marge de població que no està dins d’este criteri. En ells hem utilitzat els tests ràpids”, va explicar Ferrer. El procediment ha estat, primer, aïllar durant una setmana a les persones en símptomes en l’objectiu de que generin anticossos, i al cap de set dies se’ls hi ha fet el test ràpids.

Els tests ràpids que van arribar al Matarranya també s’han utilitzat per a detectar possibles casos en lo personal sanitari, sociosanitari o a les persones que van col·laborar en la residència. Uns resultats que van evidenciar que tot el personal que estava treballant era negatiu. “Això és molt important perquè si natros fórem positius, seriem un vehicle de transmissió als pacients de tota la comarca”, va incidir Ferrer. Tot i així, el metge ha volgut recalcar que “no podem abaixar la guàrdia perquè un negatiu d’avui pot ser un positiu d’aquí uns dies”.

SABINA COLOMÉ
Mitjans