Logotips d'organismes oficials

Cada municipi decidirà individualment si obrir la piscina o la zona de bany natural

El consell d'alcaldes va decidir per unanimitat cancel·lar, també, les festes de setembre

Depenent del seu pròpi context, els ajuntaments decidiran si obrir o no les piscines. / Foto: NDM

Mentre que fa unes setmanes tots los alcaldes i alcaldesses dels pobles del Matarranya es van reunir per proposar una decisió conjunta en relació a la celebració de les festes patronals entre juny i agost, estos darrers dies s’han tornar a congregar en l’objectiu de decidir què fer amb les festes de setembre i l’obertura de les piscines i espais de bany.

Pel que fa a la celebració de les festes patronals, han quedat cancel·lades també les que habitualment es duen a terme al setembre, com és el cas de Lledó o Valljunquera. “Fa uns dies que ja teníem clar que no anàvem a celebrar les festes, almenys tal com les concebem. És incongruent davant la situació actual”, va afirmar Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera.

Si més no, la renúncia a les festes patronals no significa que, al llarg de l’estiu, els pobles del Matarranya deixen de programar actes de manera aïllada. A Valljunquera, per exemple, al juliol se celebra la setmana de la cultura, que este any es reconvertirà en un estiu cultural. “És important portar cultura al món rural i, alhora, fomentar un dels sectors que pitjor ho està passant”, va incidir Traver. Així, els actes a este municipi començaran la primer setmana de juliol i s’estendran fins la darrera d’agost, amb dues o tres activitats setmanals: des de xerrades fins a concerts, passant per espectacles de màgia, representacions teatrals o cinema.

Amb això, els ajuntaments hauran de dur a la pràctica diverses mesures de seguretat, de manera que tots els actes que programen hauran de contemplar la distància de seguretat, el límit d’aforament i la desinfecció oportuna. “Per tal de que tots els veïns puguen gaudir dels espectacles, hem decidit que al llarg del mateix dia farem diverses sessions”, va explicar l’alcaldessa valljunquerana. Un nou format que comportarà inevitablement una major organització i despesa al consistori.

 

Obertura de les piscines municipals i zones de banys naturals

L’únic punt en què, fins ara, no hi ha unanimitat entre els diferents alcaldes de la comarca és la decisió d’obrir o mantenir tancades les piscines municipals. I és que, tal com han remarcat els diferents edils, cada poble té un context molt diferent que requereix una decisió pròpia.

Davant la impossibilitat de prendre una decisió unificada i consensuada, s’ha decidit que cada poble triarà individualment si obrir o no les piscines. A més, cal tenir en compte que, mentre que el Consell Local d’Aragó va recomanar no obrir piscines fins al juliol, les directrius al voltant de la resta de mesos no s’han especificat.

En casos com Calaceit o Vall-de-roures, on el nombre de turistes és especialment rellevant, la dificultat per poder obrir les piscines amb les mesures de seguretat és major. “No veiem gens clara l’obertura de la piscina este estiu i ens preocupa que estos espais puguen convertir-se en zones de contagi”, va explicar l’alcaldessa de Calaceit, Carlota Núñez.

Una de les problemàtiques afegides és la de possible fluctuació de persones entre els pobles: “si algunes piscines obren i d’altres tanquen, és molt possible que els veïns es traslladen als municipis més propers per a banyar-se, amb tots els perills que això comporta”, va remarcar Núñez.

Però, paral·lelament, el tancament de les piscines pot comportar la saturació de les zones de banys naturals. “Hem de recordar que l’administració no recomana el bany en zones naturals ja que habitualment no es controla l’accés ni es poden garantir les mesures de seguretat”, va comentar Daniel Ferrer, alcalde de Fórnols. Així ho exemplifica La Portellada: “el passat cap de setmana el Salt estava ple. Per a natros és inassumible poder tenir un vigilant allí que pugui fer una regulació”, va explicar l’alcaldessa.

Mentre, Beseit ja ha pres una decisió ferma: “tancarem la piscina natural perquè no podem assegurar el compliment de les mesures que es requereixen. Si més no, continuarem regulant l’accés als espais naturals com La Pesquera, limitant l’aforament al 50% i on serà necessari adquirir l’entrada prèviament mitjançant una aplicació digital”, va dir l’edil beseità, Juan Enrique Celma.

SABINA COLOMÉ
Mitjans