Logotips d'organismes oficials

Més de 50 persones participen en les primeres Jornades Gastronòmiques Marroquines a Pena-roja

La comunitat marroquina de la localitat va presentar diversos dels seus plats típics, així com pastes i te.

Video Thumbnail
Més de 50 persones participen a les primeres jornades gastronòmiques marroquines a Pena-rojals 1
El passat dissabte 25 de febrer es van realitzar les primeres Jornades Gastronòmiques Marroquines a Pena-roja de Tastavins. Un dia de trobada i apropament de les dos cultures en què la comunitat marroquina de la localitat va presentar diversos dels seus plats típics, pastes i te. Unes jornades que s

El passat dissabte 25 de febrer es van realitzar les primeres Jornades Gastronòmiques Marroquines a Pena-roja de Tastavins. Un dia de trobada i apropament de les dos cultures en què la comunitat marroquina de la localitat va presentar diversos dels seus plats típics, pastes i te. Unes jornades que sens dubte van ser tot un èxit, i és que al voltant de 50 persones, de totes dos cultures, van compartir esta experiència.

Una iniciativa amb què es pretén acostar la cultura àrab a la localitat, Luna Fajó, és la professora de castellà de les dones marroquines i la promotora de l’esdeveniment, i explicava així com es va gestar la iniciativa “estes jornades gastronòmiques han sorgit de les classes de castellà que fem aquí amb les dones marroquines, i elles tenien moltes ganes de mostrar la seua cultura al poble”, a la qual cosa afegia que “han fet plats, la majoria típics del Ramadà i dels seus dies de festes i hem estat tastant els seus menjars, els seus dolços i el seu te”. Este any el Ramadà té lloc de dimecres 22 de març al divendres 21 d’abril. Siham Er Raougani, una de les dones que han preparat les jornades, comentava que “hem preparat moltes coses, cuscús, tfissatajine de vedella amb prunes i tajine de pollastre i verdures“, a més d’una sopa típica, la qual es menjava alhora que els dolços, amanida d’arròs, te i pastes, entre altres coses. Bouchra Lotfi també ens parlava de la seua gastronomia, “estos plats normalment són plats que fem per a Ramadà, són plats molt típics del Marroc i molt diferents els uns dels altres. Notaran molt la diferència entre les dos gastronomies, la gastronomia marroquina es caracteritza per usar moltes espècies, a Espanya no es fan servir tantes, a més, hi ha molts plats en què es combinen el dolç i el salat”.

D’altra banda, esta jornada pretén ensenyar la llengua castellana a la població musulmana ajudant-la així a la integració local, “elles són les que menys temps tenen per practicar la llengua i tenen moltes ganes d’aprendre’l i de poder relacionar-se amb la gent del poble i la idea era que fos un espai perquè elles estigueren com a casa. Mostrar les seues coses els fa sentir més còmodes i així fer una mica més d’intercanvi de llengües” confessava Luna. I tant és així que estes cinc dones tenien tantes ganes i tanta il·lusió per fer este esdeveniment que han estat quatre dies cuinant i és que són plats molt elaborats i molt artesanals, “van començar pels dolços, són plats molt elaborats i tenen un procés molt llarg i molt manual, ho fan tot elles a casa, fins i tot el pa”.

I sembla que això no s’acabarà aquí, perquè Bouchra Lotfi afirmava que “hi ha gent que ens ha dit que els ha agradat molt i que volen fer un intercanvi cultural en el qual nosaltres coneguem més plats espanyols i nosaltres fer un taller aquí i convidar a tot el món que vullga aprendre a fer els nostres plats”. Esta no és l’única idea sorgida durant la jornada, entre altres coses es va plantejar fer taller de costura, i és que esta és una activitat que a la comunitat marroquina li va molt bé, i Fajó afegia que “la idea és que quan elles comencen a parlar una mica més i puguen explicar una mica més les coses, que facen tallers, perquè com millor aprens una llengua és integrant-te”.

Un dia, sens dubte, diferent per a tots els veïns de Pena-roja en què la resposta per part de les dos cultures ha estat molt positiva i amb gran participació. “Estem molt contents i encantats d’estar amb vosaltres. Volem ajudar a tots i ensenyar com fem el menjar”, comentava Siham al que Bouchra afegia que “estem molt contentes, perquè ha vingut molta gent i volem donar les gràcies a tot el poble de Pena-roja”.

ISABEL APARICIO
Mitjans