Logotips d'organismes oficials

La Fonda Alcalá guanya al millor ternasco ‘no tradicional’ d’Aragó

La Indicació Geogràfica Protegida va reconèixer també la proposta de La Fàbrica de Solfa i La Torre Restaurant

Imatge del lliurament del guardó a l'equip de la Fonda Alcalá, amb Ignacio i Miguel al centre. Foto: NDM

‘Marzo es el mes del Ternasco asado’. Este és el lema de la campanya que han fet des de la Indicació Geogràfica Protegida d’este producte. El seu objectiu: reivindicar el paper del rostit de Ternasco com a plat referent d’Aragó. I per això, durant tot el mes passat, un jurat professional ha tastat els plats de més de 70 establiments inscrits a la mostra i d’entre tots ells han escollit els millors, tant en la versió més tradicional com no tradicional.

I la representació del Matarranya ha quedat molt bé. La Fonda Alcalá de Calaceit va rebre el guardó com a Millor Ternasco rostit no tradicional d’Aragó amb la seua original “Terrina de Ternasco, amb codonyat, formatge la Val i puré de moniato, juntament amb un ningyo-yaki i salsa brava”. Este restaurant, però, no va ser l’únic reconegut del territori en esta mostra. També en categoria ‘no tradicional’ van obtenir una menció La Fàbrica de Solfa de Beseit, per la seua “Espatlla rostida amb crosta i patates a la importància” i la Torre Restaurant de la Torre del Comte, pel seu “Ternasco rostit, bolets, carxofa i croissant de patata”.

Els xefs tradicionals van presentar clàssics al forn amb patates; però des de l’organització van destacar “la gran varietat de propostes ‘no tradicionals’, com espatlles desossades, terrines i lingots, així com jarrets farcits o xurrascos barbacoa”. En el cas del plat de la Fonda Alcalá, van apostar, segons explica el xef, Ignacio Alcalá, per l’aprofitament, la sostenibilitat i els productes de quilòmetre 0. “Vam preparar una terrina amb diferents parts de l’animal, molt sucosa, acompanyada d’un formatge d’ovella i verdures ecològiques del Matarranya. Tot això seguit d’un ningyo-yaki, un tipus de brioix fregit, farcit de tripes”.

El cuiner destaca d’esta carn “el seu baix percentatge en greix, el peculiar color rosa i el gran sabor i que no té cap olor de llana. És un producte d’alta qualitat“. El ternasco és un producte típic i tradicional. Alcalá recorda que “fa 70 anys, aquí, la meua iaia, ja feia ternasco els diumenges”. Ara estan en ple canvi generacional. Des de fa uns tres anys, els dos germans (Ignacio i Miguel) van agafar les regnes del negoci i van fer modificacions. Uns canvis que es noten i agraden, i este premi així ho demostra. Alcalá es va mostrar molt satisfet amb el reconeixement a la seua feina, i va voler destacar també l’alt nivell gastronòmic que s’està aconseguint a tota la comarca.

El plat guanyador presentat per la Fonda va ser el suggeriment estrella del mes passat, però tot aquell que vulga degustar-ho encara ho pot fer, ja que el continuaran oferint fins que arribe l’estiu.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans