Logotips d'organismes oficials
blank

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

L’IES Matarranya ha preparat activitats de sensibilització per als alumnes d’ESO i Batxillerat

Video Thumbnail
Dia dona científica IES MATARRANYA
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra cada 11 de febrer, l’IES Matarranya ha organitzat diferents activitats per als alumnes d’ESO i batxillerat per reivindicar este dia. Pepa Nogues, coordinadora d’Igualtat de l’institut ha explicat que “encara que es

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra cada 11 de febrer, l’IES Matarranya ha organitzat diferents activitats per als alumnes d’ESO i batxillerat per reivindicar este dia. Pepa Nogues, coordinadora d’Igualtat de l’institut ha explicat que “encara que estem en pandèmia això no ens ha de parar i hem de seguir reivindicant”. És per això que, a través dels departaments científics del centre s’ha preparat una activitat per a cada un dels cursos d’ESO i batxillerat.

Així, els alumnes de primer d’ESO han treballat el món de les dones matemàtiques fent un mural, una línia del temps i un concurs de preguntes. Mentre que els alumnes de segon, a través del departament de Física i Química, han estat investigant per grups a diferents dones científiques i després han fet una gimcana. D’altra banda, els alumnes de tercer i quart d’ESO han rebut la visita de Cora Ferrer, exalumna del centre i enginyera electrònica qui els ha oferit dues xerrades i ha compartit la seua experiència com a dona científica.

D’aquesta manera, a través del Departament de Tecnologia i de Català, els alumnes de tercer han participat en la xerrada de Ferrer al voltant de la dona, l’enginyeria i la robòtica. En canvi els alumnes de quart han gaudit d’una xerrada enfocada a les sortides de formació i professionals tant en Europa com en Aragó per a les dones científiques. En este cas l’activitat ha estat organitzada pel departament de biologia i geologia i el departament de Física i Química.

A més, des del departament de Biologia i Geologia també s’ha preparat una sorpresa per als alumnes de batxillerat. Concretament un pòster amb el nom de totes les alumnes i professores de l’àmbit científic del centre. Finalment des de valors ètics i religió s’ha preparat un cinefòrum sobre les dones científiques.

La coordinadora d’Igualtat, Pepa Nogues, ha destacat que el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència és un dia molt important per a sensibilitzar i celebrar, ja que “encara que d’entrada puguem pensar que està normalitzat no és així”. Tanmateix ha explicat la importància de donar visibilitat a estes dones perquè tinguen les mateixes condicions que els homes “a l’inici dels estudis el nombre de dones és superior al dels homes, en canvi quan veiem la seua trajectòria, la majoria deixen la carrera o no arriben a bons llocs de treball, mentre que els homes ocupen fins al 85% dels grans llocs de treball”. La qual cosa significa que el problema no és la manca de dones sinó totes les barreres amb què es troben al llarg de la seua vida, que dificulten la seua presència en la ciència.

Amb tot, Nogues es mostrava satisfeta per la celebració d’este dia, que per tercer any consecutiu s’ha pogut commemorar amb diferents activitats de sensibilització “estem molt contents perquè cada vegada són més els professors i departaments que s’involucren en organitzar activitats per visibilitzar el paper de les dones”.

Cal recordar que no va ser fins a l’any 2015, concretament el 15 de desembre, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank