Logotips d'organismes oficials

Els alumnes d’hostaleria i restauració aniran tres mesos a París gràcies al programa Erasmus +

"Obrint ments, enriquint vides" és l'eslògan d'este programa d'intercanvi. Gràcies al qual, estudiants de grau mitjà i de formació bàsica d'hostaleria de l'IES Matarranya realitzen les seues pràctiques en diferents restaurants francesos.

Video Thumbnail
Els estudiants d'hostaleria i restauració aniran 3 mesos a París gràcies al programa Erasmus+
Un any més, l'IES Matarranya s'acull al programa Erasmus +. Un intercanvi amb el qual alumnes de l'IES Matarranya de grau mitjà i per primera vegada també estudiants de formació bàsica, duen a terme les seues pràctiques a París. A més, i gràcies a este projecte són sis els alumnes francesos que esta

Un any més, l’IES Matarranya s’acull al programa Erasmus +. Un intercanvi amb el qual alumnes de l’IES Matarranya de grau mitjà i per primera vegada també estudiants de formació bàsica, duen a terme les seues pràctiques a París. A més, i gràcies a este projecte són sis els alumnes francesos que estan ara desenvolupant les seues en diversos restaurants de la comarca del Matarranya. Dabí Latas és el coordinador de l’Erasmus + de l’institut i ens comenta que “enguany canviarem una miqueta com enviem els alumnes de grau mitjà. Fins ara anaven un mes o una miqueta més a fer les pràctiques i enguany ens hem llançat a que les facen totes. Estaran tres mesos a París fent les pràctiques, treballant”. A més, tal com ens compta Latas, per primera vegada, els alumnes de Formació Bàsica tenen oportunitat d’accedir a este programa, “com a novetat també a més d’enviar a alumnes de grau mitjà donem l’oportunitat als alumnes de la formació bàsica. Són més jovenets, 18 anys acabats de complir, i estaran un mes fent les pràctiques”.

El passat divendres, 24 de març, tres els alumnes de grau mig van volar cap a la capital francesa per a realitzar les pràctiques. Una beca que se’ls atorga als que estan millor preparats, ja que no eren els únics que volien anar. Viuran tres mesos a França, durant la primera setmana els alumnes van a un institut, per a assentar-se i a partir de la segona ja van als restaurants de pràctiques a aprendre i treballar.

D’altra banda, en estos moments són sis els alumnes francesos que han començat aquí les seues pràctiques amb el mateix programa. La Fàbrica de Solfa de Beseit i el Salt i la Fonda La Plaça a Vall-de-roures, són els encarregats d’ensenyar la gastronomia espanyola a estos alumnes. Odrel Thelemaque és un dels alumnes francesos i confessa que “és la primera vegada que surto a descobrir la gastronomia espanyola i és un gust ser aquí en este poble tan bonic”, i destaca algunes diferències en quant a les dos gastronomies, “a França mengem a les 12 i el servei és molt ràpid. Aquí el servei és molt llarg, però la gent gaudix, a més mengen més tard a les 13 o les 14 i el servei són unes dos hores”. Un altre dels alumnes parisencs, Jonas Alletru opina que “és molt interessant com s’elabora el menjar aquí, crec que junts ho fem molt bé, soc cambrer i és molt diferent el servei”.

Una experiència que ajuda els estudiants a ampliar coneixements i fer relacions tant socials com professionals. Una experiència, amb la qual es pretén, tal com diu l’eslògan del programa d’Erasmus+ “Obrint ments, enriquint vides” ajudar a estos xavals a veure món i a desenvolupar-se com a persones i treballadors.

I. APARICIO / M. JIMÉNEZ
Mitjans