Logotips d'organismes oficials

El Matarranya trenque una llança per la FP i reivindique uns estudis sobre turisme i natura

Des del territori reiteren la necessitat de conservar la família de cuina i valoren la possibilitat d'ampliar l'oferta de formació professional

L'Escola d'Hostaleria va tancar el curs amb les Jornades Gastronòmiques Di-Fusión. Foto: R. Lombarte

La celebració de ‘Matarraña Di-Fusión‘, el maridatge perfecte entre la moda, l’alta gastronomia i la indumentària tradicional, va servir per a trencar una llança a favor de l’Escola d’Hostaleria i de la Formació Professional que s’està impartint a l’institut del Matarranya. Una oferta formativa que el pròxim setembre es veurà reduïda per «la congelació» del grau mitjà de ‘Serveis de Restauració’. Els motius, tal com va confirmar Educació, la poca matrícula que acumule en els últims cursos. La directora de l’IES Matarranya és Begoña Domínguez, i va recordar a les portes d’esta gala que, efectivament, «este curs hem patit una garrotada important», perquè se’ls hi va dir que «es congelava la FP de Serveis per al curs vinent». Per tant, al setembre, «de moment, no estarà oberta la matrícula» per a cursar esta FP. Ara bé. Des de l’institut prefereixen veure el got mig ple. Al setembre es manté el segon curs del grau mitjà al Matarranya, i de cara al curs 2025/26, si hi ha estudiants suficients per fer els estudis, «podrem obrir el grau de Serveis». La FP de Cuina no es veurà afectada.

A la vegada, i aprofitant la presència del director provincial d’Educació per estes Jornades Gastronòmiques, la gala va servir per reivindicar nous estudis formatius al territori. Des de Comarca del Matarranya fa anys que es reclame un grau que lligue amb la idiosincràsia de la zona, com pot ser una FP de la família de les activitats físiques i esportives. En este sentit, Fernando Camps, president de Comarca, va concretar que «les infraestructures estan». Per un costat «tenim l’alberg comarcal», i el futur Centro BTT que està projectat a l’antiga estació de tren de Queretes inclús es va modificar «perquè dins hi hagués una aula habilitada». D’esta forma, «si el mòdul acabe venint» a l’IES Matarranya, «allí es poden fer les pràctiques». Al mateix temps, el president de Comarca va recordar que l’alberg comarcal es podria utilitzar com a residència de tots aquells estudiants procedents d’altres territoris que estiguen interessats en formar-se a l’institut comarcal, els quals, ara mateix, i per problemes en el transport i l’allotjament, tenen dificultats per a formar-se aquí.

Precisament, el director provincial d’Educació, José Luis Castán, va considerar que «estic convençut que a la comarca del Matarranya les activitats esportives i la gastronomia són els dos eixos que impulsaran el turisme. Per tant, hem de tindre eixa oferta formativa». Ara bé. «Des del Govern d’Aragó hem de barallar la fórmula més eficaç». Castán va concretar que a través de la nova llei de Formació Professional s’obre un ventall de possibilitats, «des de la formació més inicial a processos acreditatius de competències professionals». Pel que fa a la petició d’ampliar l’oferta formativa a través del turisme i activitats de muntanya, el director provincial va apuntar que es pot començar «amb activitats més curtes» a través de Comarca o de l’institut, i «si això es consolide, podem avançar fins a cicles de grau mitjà o superior més estables». Actualment, i si ens dirigim al Ministeri d’Educació, dins de la família de les activitats físiques apareixen alguns estudis com el grau mitjà de Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure o el grau mitjà de Guia Eqüestre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans