Logotips d'organismes oficials

Els Ports s’oposen a la línia d’evacuació que Forestalia plantege per als parcs eòlics del Maestrat

Els alcaldes denuncien que el traçat de la línia de molt alta tensió està projectada sobre espais protegits i masos habitats

La Mata va mostrar el seu rebuig a la MAT amb una concentració de maletes. | Foto: NDM

La comarca dels Ports s’opose a la línia de molt alta tensió (MAT) que l’empresa Forestalia ha projectat per a evacuar l’energia que generaran els parcs eòlics que construirà al Maestrat de Terol. De fet, els alcaldes i alcaldesses de la comarca en qüestió reconeixen que esta línia d’evacuació, d’un trenat i d’unes dimensions considerables, pot ser una cicatriu que deixarà al territori de per vida. L’empresa aragonesa Forestalia, que té projectats diferents parcs eòlics al Maestrat, té previst evacuar l’energia a la subestació de Fraiximeno, al terme de Morella, repercutint especialment a les poblacions de Cinctorres i La Mata. Fa uns mesos, precisament els veïns de La Mata van organitzar una concentració de maletes, entenent que la línia d’alta tensió pot posar contra les cordes la supervivència del municipi.

Santi Pérez és l’alcalde de Forcall, i va explicar que «els alcaldes de la comarca dels Ports en cap moment ens hem oposat als parcs eòlics del Maestrat, perquè pensem que són els pobles implicats els que han de prendre esta decisió. Però una cosa molt diferent és esta línia d’evacuació, que passarà molt a prop de La Mata i de Cinctorres, que té una afecció molt important a la nostra comarca, i per la qual hem mostrat la nostra oposició». De fet, Pérez va recordar que «esta línia de molt alta tensió té un impacte visual molt important. Parlem de torres d’una envergadura molt gran, d’entre 40 i més de 60 metros. Una línia amb un trenat molt gran i que es quedarà aquí per a tota la vida». Este impacte no té cap compensació econòmica, i «ningú vol tindre prop de sa casa este tipus de línies», va afegir Pérez.

Les poblacions afectades ja han presentat al·legacions contra la línia d’evacuació que plantege Forestalia. Un projecte eòlic aragonès que des dels Ports creuen que perfectament podria evacuar en altres subestacions que estan dins de la província de Terol. En relació a les al·legacions, Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, va dir que «creiem que Morella i la comarca no podem assumir esta línia que passe molt a prop de masos habitats i on no es compleix la distància mínima que marque la normativa, així com també afecte zones de protecció ambiental i patrimoni històric, on hi ha diversos jaciments». Des de Cinctorres, la seua alcaldessa, Mireia Mestre, creu que la Generalitat Valenciana pararà esta línia de molt alta tensió perquè afecte espais protegits de la Red Natura 2000.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans