Logotips d'organismes oficials

Reobren l’artèria principal de Beseit una vegada retirades les roques

Una solsida a la boca nord del túnel va provocar el tall de l'única via asfaltada d'accés a la població, obligant a entrar i eixir de Beseit per la pista del Pantano

Les màquines de la Diputació han estat treballant dos dies per a retirar totes les roques que tallaven la carretera. Foto: NDM

Des d’ahir a les 18.24 hores, els veïns i visitants que vulguen entrar i eixir de Beseit ja ho poden fer per la carretera principal. La Diputació Provincial ha reobert a la circulació l’artèria principal del municipi, tallada des del diumenge de matí per una solsida a la boca nord del túnel del Pont Nou. Des de la tarde d’aquell mateix diumenge, les màquines de la Diputació van estar treballant per a retirar el cúmul de roques que es van desprendre del túnel i que van deixar incomunicats els veïns durant més d’un dia. Com a alternativa de pas, aquells que volien entrar i eixir de Beseit ho havien de fer per la pista del Pantano de Pena, que tot i que fa molta més volta, en bastants trams està asfaltada. Tot i això, es recomanava anar amb precaució perquè la pista és bastant estreta. De fet, i durant el dia d’ahir, es van viure algunes retencions per este camí de pas.

En una entrevista concedida ahir de matí a matarranya.media, l’alcalde del municipi, Juan Enrique Celma, va explicar que «la Diputació ha actuat ràpidament». Ahir mateix (fent menció al diumenge) «van desplaçar les màquines cap al nostre poble». Dilluns van continuar els treballs, i es va portar una picadora més gran. Celma va reconèixer que «per sort» la solsida de roques no va provocar danys humans, «encara que algun conductor va passar pel túnel escassos segons abans dels despreniments». Des de la Diputació explicaven que la causa de la solsida podria ser una esquerda interna de la roca no visible des de fora, tot i que no s’han trobat indicis de la ruptura. L’alcalde de la població va afegir que «ara els geòlegs hauran de valorar en quina situació està el túnel», i no es descarte instal·lar malla de contenció a la boca nord d’esta infraestructura, com té la boca sud i algun marge de la zona.

Des de Beseit, el seu alcalde va reconèixer que «afortunadament, això té solució», però va entendre que «hauríem de valorar com resoldre esta situació», referint-se a buscar vies alternatives de comunicació i d’eixida del poble en situacions excepcionals com les que s’han viscut estos dies. Juan Enrique Celma va explicar que «sigue per un despreniment o sigue per pluges torrencials, que en la meua vida he vist passar tres vegades el riu per damunt del pont, o sigue inclús per algun incendi… hauríem de valorar que la pista del Pantano de Pena no sigue l’única via d’escape». Estos despreniments s’han produït durant un temporal que no ha segut excessivament fort al Matarranya. De fet, a Beseit van caure aproximadament 110 litros entre divendres i diumenge. D’aquí que es cregue que la roca ja estava consentida, i que els contrastos entre sequera extrema i tronades fortes siguen la causa de la ruptura.

Juste, al Matarranya
El túnel de la carretera de Beseit va quedar tallat el diumenge sobre les 11 del matí. De fet, van ser dos treballadors de la Fábrica de Solfa que viuen a Alcanyís i que anaven al seu lloc de faena els encarregats d’avisar a Emergències del tall del túnel per un important despreniment. Agents de la Guàrdia Civil es van encarregar de la regulació de la circulació, tant en la boca nord en direcció Vall-de-roures com en la boca sud, mirant cap a Beseit. La tarde de diumenge van començar els treballs dels operaris de la Diputació, que van començar a traure les roques que impedien el pas cap a Beseit. Al lloc dels fets inclús es va desplaçar el president de la Diputació, Joaquín Juste, que va estar acompanyat del diputat de Vies i Obres, Francisco Narro, així com l’alcalde de Vall-de-roures i senador, Carlos Boné.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans