Logotips d'organismes oficials

La Diputació consolida el túnel de l’única carretera que dona accés a Beseit

Al setembre, unes pluges van provocar un important despreniment que va tancar el pas al poble durant dos dies

Durant esta setmana la circulació per la carretera d'accés a la localitat queda interrompuda de 8 a 16 hores. R. Lombarte

La Diputació provincial de Terol està duent a terme una actuació de consolidació del túnel de la carretera que dona accés a Beseit des de la rotonda de Vall-de-roures. Es tracta concretament del tram que va des del punt quilomètric 4+700 al 5+500 de la carretera TE-V-3350. Estos treballs s’han hagut de fer després que a principis de setembre un temporal d’aigua produís un despreniment de grans dimensions que va tapar completament la boca nord del túnel i va deixar tallada durant gairebé dos dies la via d’accés principal a la localitat.

En aquell moment l’ens provincial va actuar d’urgència per aclarir el tram i permetre la reobertura a la circulació del trànsit amb seguretat i ràpidament. Ara, després d’un estudi de la situació per part de l’equip de geòlegs de la Diputació, s’està duent a terme la consolidació de l’estructura de manera permanent. Està prevista també la instal·lació d’una malla de contenció i seguretat, una instal·lació similar amb la que compta ja l’altra banda del tunel.

Els treballs van començar dilluns i avui ja s’ha tancat el pas als vehicles entre les 8 i les 16 hores. Les obres i estos talls de circulació està previst que s’allarguen durant tota esta setmana. Cal concretar que el transport escolar i els serveis d’urgències tenen permesa la circulació. Tal com apunta l’alcalde de la localitat, Juan Enrique Celma, “són faenes per estabilitzar la roca i consolidar tot el túnel. Esperem que quede tot arreglat i puguem circular sense el perill de possibles caigudes de pedres“. El pressupost de l’actuació és aproximadament de 30.000 euros i el cost l’assumeix la Diputació, l’ens encarat de la conservació d’esta carretera.

La pista del Pantà
Durant els dies que duraran els treballs els veïns han de desplaçar-se a través de la pista del pantà, un pas que porta fins a l’embassament de Pena i des d’allí connecta amb Vall-de-roures. Es tracta d’un camí rural amb trams sense asfaltar, i com apunta l’alcalde, “és un camí molt estret i està en molt mal estat“. Quan es va produir el despreniment, esta via ja va ser l’únic camí alternatiu amb què es va comptar per sortir o entrar de Beseit. I allà es van produir embussos perquè no és un pas preparat per eixe volum de circulació ni per a vehicles de grans dimensions.

A més, l’alcalde de la localitat recorda que no han estat les úniques ocasions en què la pista del pantà s’ha hagut de fer servir com a via alternativa de comunicació, “no és la primera vegada que ens quedem aïllats, a banda d’este despreniment, ja va passar l’any 2000, quan les pluges van fer pujar el nivell del riu i l’aigua passava per sobre del pont i, fins i tot, va entrar pel túnel”. És per tot això que des del consistori reclamen a la Diputació que també s’adeqüe el pas del pantà, “davant de qualsevol episodi d’estes característiques, estem en una situació molt precària. En un moment d’urgència només tenim una via d’escapament i d’emergència”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans