Logotips d'organismes oficials

El Ministeri adjudique les obres de la N-232 entre el Mas de la Torreta i Morella

La millora de la carretera facilitarà les comunicacions entre el Matarranya i el litoral de Castelló. En pocs anys s'ha millorat el tram entre Ràfels i Mont-roig i el pas del Port de Querol

La millora d'este tram se sumarà a les obres finalitzades del Port de Querol, agilitzant els viatges cap a Vinaròs. Foto: NDM

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha adjudicat per un total de 20,7 milions d’euros (IVA inclòs) les obres de condicionament i de reordenació dels accessos a la carretera N-232, al tram comprès entre el Mas de la Torreta i Morella Sud, a la província de Castelló. L’actuació projectada comprèn la millora del traçat i la reordenació dels accessos al tram que va des del quilòmetre 54,9 i fins al quilòmetre 60,2 de la carretera actual, amb una longitud d’actuació al tronc principal de 4,85 quilòmetres. Amb esta actuació, es completarà l’últim tram de la carretera N-232 que faltava per condicionar a la província de Castelló, després de la posada en marxa fa menys de dos anys del tram entre el barranc de la Bota i el Mas de la Torreta, amb una inversió total de més de 50 milions d’euros i salvant tot el Port de Querol. A la vegada, l’any 2019 també es va millorar el tram de la N-232 comprès entre la Vall d’en Lluna, a Ràfels, i el límit provincial amb Castelló.

La carretera N-232 actual, per la qual circulen prop de 3.000 vehicles diaris, sent un 16% camions pesants, en el tram que va des de Mas de la Torreta fins a Morella Sud es caracteritze per tindre un traçat sinuós, tant en planta com en alçat, a causa de l’orografia ondulada del terreny, modelada per la presència de lleres naturals com el riu Bergantes. Al mateix temps, i excepte a la zona final, té una secció transversal estreta que no supere els 6 metros d’amplada. Esta situació provoca limitacions de visibilitat i de funcionalitat, juntament amb la presència de nombrosos accessos al tram. A causa dels condicionants detectats, s’ha dissenyat un nou traçat per a una velocitat de 80 km/h, amb una secció de calçada convencional que constarà de dos carrils de 3,50 metros i vorals de 1,50 metres. Es busque, alhora, la reordenació necessària dels accessos i proporcionar l’accessibilitat requerida, aprofitant el traçat per minimitzar l’impacte a l’entorn.

Així mateix, s’han projectat un total de 6.84 km de camins de servei addicionals que permeten l’accés a les propietats confrontants. També s’han contemplat accessos al tronc a través de carrils de canvi de velocitat a la zona inicial i central i una glorieta partida a l’extrem final. Això, juntament amb els tres passos inferiors projectats, facilitarà els accessos i els moviments entre els camins de servei ubicats als dos costats de la carretera. Al mateix temps, s’ha projectat la construcció d’un nou pont sobre el riu Bergantes, amb una amplada lliure de 22,60 metros entre estreps. El pont existent i el tram de carretera adjacent seran utilitzats per entrar a les finques confrontants. A més, el projecte inclou les mesures necessàries de restauració i integració ambiental, incloent-hi la instal·lació de pantalles acústiques. Estes obres, sumades a les del Port de Querol, el reasfaltat de la N-232 entre Morella i la Pobleta, així com les millores de la via entre Ràfels i Torredarques, han agilitzat els viatges entre el Matarranya i Vinaròs.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans