Logotips d'organismes oficials

El conveni per a sondejos d’aigua de DPT actuarà a sis pobles de Terol

Massalió, Mirambel, Manzanera, Riodeva, Abejuela i La Iglesuela del Cid són els municipis inclosos al pla

A la localitat de Lledó, la Diputació Provincial de Terol va impulsar uns sondejos l'any 2021. M. Jiménez

El conveni marc de Sondejos de la Diputació de Terol, dotat amb 1 milió d’euros, arribarà este 2024 a sis localitats de Terol. El seu objectiu és que cap dels municipis de la província patisca problemes de subministrament a l’abastiment públic d’aigua. En esta ocasió actuaran a Massalió, Mirambel, Manzanera, Riodeva, Abejuela i la Iglesuela del Cid. En este darrer poble l’obra ja ha estat contractada, mentre que a la resta estan en fase de redacció de projecte o de contractació. L’alcaldessa de la localitat, Rosa Olona confirmava que encara no tenen dates per a l’actuació, i que ja serà passat l’estiu.

La finalitat general d’este conveni que es va iniciar l’any 2020 és impulsar totes les fases necessàries: estudis hidrogeològics previs, redacció de projectes, contractació i adjudicació, autoritzacions prèvies i direcció d’obra. L’execució de les obres de sondejos tenen com a propòsit últim subministrar prou aigua i amb una qualitat apta per a consum humà.

En concret, al municipi de Massalió està previst un sondeig a una profunditat de 16 metres, i l’execució total té un pressupost de 32.099 euros. De fet, Juan Carlos Cruzado, diputat delegat del Gabinet Geològic, va recalcar que els sis pobles seleccionats “tenen problemes de proveïment públic a causa del subministrament d’aigua i cal fer estos sondejos a diferents profunditats”. Va afegir que “pretenem que per a l’any que ve puguem continuar afegint localitats que tenim a la llista d’este conveni marc i poder donar subministrament d’aigua de qualitat a tots”. Anualment s’obre un termini d’inscripció perquè els ajuntaments es presenten, i cada any, en funció del pressupost anual i dels criteris d’avaluació descrits al conveni, se seleccionen els municipis per a actuació preferent, en funció de les problemàtiques dels seus proveïments i de la urgència per procedir.

En el cas de Massalió, s’agafa aigua en superfície i això implica que poden aparèixer més fàcilment problemes de contaminació. Precisament, l’agost i el setembre de 2023 va haver-hi un parell d’episodis en què es va haver de declarar l’aigua de boca “no apta” per al consum humà. Davant l’aparició de bacteri ‘clostridium perfringers’ l’ajuntament va repartir aigua embotellada per als veïns del municipi. Per a evitar estes situacions i davant la campanya d’estiu des del consistori han fet una neteja del dipòsit i també estan clorant l’aigua per evitar l’aparició de bacteris.

A la Freixneda i Lledó
Des que va néixer el 2020, gràcies al conveni marc per a la Gestió de la Contractació de sondejos d’explotació i de recerca a municipis de la província de Terol, s’han acomplit 22 actuacions a 17 localitats. Precisament, amb este conveni marc de Sondejos es van beneficiar el 2021 les localitats de la Freixneda i Lledó, dos dels pobles més afectats de la comarca del Matarranya pels problemes d’abastament d’aigua. És per això que estes dos localitats van ser de les primeres seleccionades per a l’actuació i la regularització del servei d’aigües. En esta ocasió, la Diputació va invertir entre els dos pobles 43.800 euros per perforar i comprovar la qualitat d’aigua dels aqüífers del riu Matarranya a la Freixneda i de l’Algars a Lledó.

Anterior a este acord, ja es duien a terme estes activitats d’assessorament tècnic i econòmic en matèria d’abastaments públics des de 1984. Des d’esta data fins a l’any 2023, la Diputació Provincial de Terol ha executat o projectat i dirigit un total de 601 sondejos de recerca hidrogeològica , que totalitzen 54.533 metres de perforació de recerca i 185 sondejos d’abastament, que sumen 22.203 metres de perforació de sondejos d’explotació, i es constituïxen en les captacions principals o complementàries de més del 60% dels municipis de la província de Terol.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans